1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen talous

Valtiovarainministeriö: Talous toipuu hitaasti koronaepidemiasta

Talous supistuu 6 prosenttia tänä vuonna.

Valtiovarainministeriö julkistaa taloudellisen katsauksen
Valtiovarainministeriö julkistaa taloudellisen katsauksen

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet supistavat Suomen taloutta merkittävästi tänä vuonna. Kesäkuun alussa aloitettu rajoitusten purkaminen kuitenkin piristää taloudellista toimeliaisuutta, ennen kaikkea palvelualoilla.

– Talouden kokonaiskuva on yhä epävarma ja ilmassa hyvin paljon sumua, koska epidemian etenemisestä ja rokotteen tai hoidon löytymisestä ei ole tietoa, sanoo valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.

Talous alkaa toipua hitaasti loppuvuonna. Ensi vuonna BKT kasvaa 2,5 prosenttia ja 1,7 prosenttia vuonna 2022.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Suomessa kulutus vähenee vielä tänä vuonna, mutta ensi vuoden alkupuoliskolla tavaroiden ja useimpien palveluiden kulutuksen ennustetaan palautuvan normaaliksi. Hitaimmin palautuvat matkustamiseen liittyvät palvelut.

Myös yksityiset investoinnit, kuten esimerkiksi rakentaminen, vähenevät tänä vuonna, mutta alkavat hieman lisääntyä vuonna 2021.

Vienti on ollut alkuvuonna laskussa, mutta keskeisten kauppakumppaneiden koronarajoitusten purkamisen myötä aktiviteetti on lisääntynyt. VM ennustaakin, että vienti lähtee kasvuun vuoden 2020 loppupuoliskolla.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Valtiovarainministeriön ennusteessa on oletettu, että koronaepidemia hiipuu vähitellen pois, eikä syksyllä ei tule toista epidemia-aaltoa. Kuluttajien luottamus ja talouden toimintakyky pysyvät heikkoina siihen saakka, kunnes sairauteen on löydetty tehokas hoito tai rokote.

Työttömyys kasvaa

Työllisten määrä alkaa vähentyä jyrkästi vuonna 2020. Työllisyys vähenee 2,5 prosenttia, ja työllisyysaste laskee alle 71 prosenttiin.

Lomautettujen työnhakijoiden määrä on keväällä kasvanut ennätyksellisen nopeasti. Työllisyyden lasku ja lomautettujen suuri määrä kohottavat työttömyysasteen yli 8 prosenttiin.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Julkinen talous ottaa vastaan kovimman iskun

Julkinen talous velkaantuu elvytystoimien takia tänä vuonna erittäin nopeasti. Julkisen talouden alijäämä kasvaa yli 8 prosenttiin, ja julkisyhteisöjen velka kipuaa noin 71 prosenttiin suhteessa BKT:hen.

Lisäksi velkasuhde jatkaa kasvua pandemian hellitettyäkin.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Spolander lähettää tutun viestin talouspolitiikan päättäjille.

– Elvytyksen ja talouden jälleenrakennuksen rinnalla tarvitaan toimia, joilla vakautetaan julkinen taloudenpito pidemmällä aikavälillä, sanoo ylijohtaja Spolander valtiovarainministeriöstä.

Käytännössä vakauttaminen pitäisi tehdä rakenteellisin toimin, mutta myös karsimalla menoja ja lisäämällä tuloja.

– Julkisen talouden rahoitusaseman pitäisi vahvistua viidellä miljardilla eurolla 20-luvun aikana ja se on vähin mitä pitäisi saavuttaa, vaikka tavoite on vaativa, sanoo Spolander.

Toimista ministeriö haluaa selkoa elokuun budjettiriihessä.

– Budjettiriiheen mennessä olisi hyvä olla selko mahdollisesta jatkoelvytyksestä ja siitä miten, millä aikataululla, millä mittaluokalla ja mihin kohdennettuina lähdetään rakentamaan julkista taloutta vakaammalle pohjalle kriisin jälkeen, Spolander sanoo.

Maailmantaloudesta vetoapua

Kokonaisuudessaan maailmantalous supistuu 5 prosenttia vuonna 2020 ja se vähentää maailmankauppaa. Erityisen voimakasta väheneminen on euroalueella.

Näkymät ovat kuitenkin kirkastuneet, koska valtiot ja keskuspankit ovat tukeneet taloutta ennätyksellisin toimin. Maailmantalous alkaa elpyä jo kuluvan vuoden jälkipuoliskolla, ja ensi vuonna maailmantalous kasvaa vajaat 4 prosenttia.

Kiinan teollinen tuotanto on jo jossain määrin palautunut. Euroalueella palvelusektori pysähtyi käytännössä kokonaan ja teollisuuden tuotanto kärsi kysynnän vähentymisestä. Yhdysvaloissa talouden aktiviteetti on vähentynyt jyrkästi ja työttömyys kasvanut ennennäkemättömän nopeasti. Kauppa kuitenkin elpyy kesän jälkeen, kun toimeliaisuus kohenee.

Täydennetty klo 12.30 Spolanderin kommenteilla ja tarkemmilla yksityiskohdilla.

Lue myös:

Koe itse poliitikon tuska – Ylen velkaleikkurilla voit päättää miten taloudesta tiristetään 7 miljardia: Valitsetko verot vai leikkaukset?

Kansantalouden tuotanto syöksyi huhtikuussa lähes 8 prosenttia

Suomen Pankki: Talous supistuu tänä vuonna 7 prosenttia, nopeaa toipumista tuskin nähdään