Hyppää sisältöön

Meri-Lapin meripelastajat saavat ensi kesäksi uuden pelastusaluksen, jota odotetaan "kuin pikkupoika tikkaria" – Tornion asemapaikka siirtyi jo Leton veneilykeskukseen

Meri-Lapin pelastusasemat Torniossa ja Kemissä ovat keskeisessä roolissa Perämeren meripelastustoiminnassa.

Kuvassa Konnevedellä toimiva pelastusalus, jollainen on tilattu myös Tornion vapaaehtoisten meripelastajien työvälineeksi. Kuva: Sari Leppävuori / Suomen meripelastusseura

Suomen Meripelastusseura on tilannut Kewatec Aluboatilta uuden pelastusaluksen, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä ja sijoitetaan ensi keväänä Meri-Lapin Meripelastajien Tornion pelastusasemalle. Uusi alus korvaa Tornion aseman nykyisen Atlantic 75 -pelastusveneen.

– Meri-Lapin pelastusasemat Torniossa ja Kemissä ovat keskeisessä roolissa Perämeren meripelastustoiminnassa. Tornion aseman tämänhetkinen alus ei vastaa aseman kasvavia tarpeita haastavalla toiminta-alueella, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.

Tornion tuleva pelastusalus on 10 metriä pitkä, varustettu kahdella perämoottorilla ja se yltää 42 solmun maksiminopeuteen. Siinä on meripelastusvarustus, joka sisältää myös kevyen palonsammutus- ja tyhjennyskaluston sekä ensiaputehtäviin tarvittavat varusteet. Lisäksi veneessä on hydraulisesti avattava keulaportti, joka muun muassa parantaa mahdollisuuksia rantautua luonnonsatamiin ja helpottaa potilaan siirtoa veneeseen.

– Alus on suunniteltu näihin meidän olosuhteisiin. Se on puhdas työvene ja siinä ei ole mitään ylimääräistä. Meillä on haastavat olosuhteet, keväällä ja syksyllä on kylmä ja keikalle pitää lähteä vaikka keskellä yötä. Eli tässä odottaa kuin pikkupoika tikkaria, että saadaan se koppivene, hymyilee Tornion asemavastaava Raimo Hohtari.

Meri-Lapin meripelastajat suorittivat viime vuonna alueellaan 18 pelastus- ja avustustehtävää ja auttoivat 44 ihmistä. Tulevaisuudessa uudella aluksella on iso rooli myös koko Meri-Lapin meripelastajien toiminnan kehittämisessä.

– On hienoa ja tärkeää, että saamme nyt aluksen jota on jo useampi vuosi tavoiteltu. Se parantaa meidän toimintavalmiutta ja antaa myös lisää mahdollisuuksia kouluttautua ja oppia uutta, sanoo Meri-Lapin meripelastajien puheenjohtaja Jani Leminaho.

Tornion asemavastaava Raimo Hohtari ja Meri-Lapin meripelastajien puheenjohtaja Jani Leminaho. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Laivanvarustaja-kampanja etsii tukijoita

Pelastusalukset ovat meripelastajien keskeisiä työvälineitä, mutta jokaisen hankinta on suuri taloudellinen ponnistus. Meripelastusseura etsii nyt tukijoita Tornion pelastusaluksen omavastuuosuuden rahoittamiseen Laivanvarustaja (siirryt toiseen palveluun)-kampanjalla.

– STEA:n veikkausvoittovaroista uusien pelastusalusten hankintaan myöntämä tuki kattaa 70 prosenttia hankintahinnasta. Loput 30 prosenttia Meripelastusseuran ja jäsenyhdistysten on rahoitettava itse. Merkitsemällä osuuden pelastusaluksesta, voi tukea vapaaehtoista meripelastustoimintaa Perämeren alueella, kertoo Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.

Meripelastajien Tornion asemapaikka sijaitsee nyt Leton veneilykeskuksessa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Röyttästä Leton venekeskukseen

Tänä kesänä Meri-Lapin meripelastajat ovat kehittäneet toimintaansa siirtämällä Tornion asemapaikan Röyttän satamasta Leton veneilykeskukseen. Näin pelastajat ovat lähempänä muita veneilijöitä ja heillä on myös mahdollisuus tiiviimpään yhteistyöhön muiden veneseurojen kanssa.

– Kun saamme nyt uuden aluksenkin niin mietimme miehistön kanssa, että olimme Röyttässä pimennössä veneilevältä kansalta ja päätimme, että nyt tulemme sinne missä on muutkin veneilijät. Lisäksi tämä Leton satama on kehittynyt koko ajan parempaan ja isompaan suuntaan, kertoo Raimo Hohtari.

Suomen Meripelastusseuralla (siirryt toiseen palveluun) on rannikolla ja sisävesillä yhteensä 60 pelastusasemaa, joille sijoitettujen 135 pelastusaluksen miehistöissä toimii noin 1 500 vapaaehtoista. Pelastus- ja avunantotehtäviin lähdettiin viime vuonna yhteensä 1 769 kertaa, ja apua sai kaikkiaan 3 778 ihmistä, joista 15 pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä. Vapaaehtoisten meripelastajien tuottama arvo yhteiskunnalle oli yli 34 miljoonaa euroa.