1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengityssuojaimet

Lapin sairaanhoitopiirille lahjoitetut hengityssuojaimet eivät päässeet testistä läpi

Sairaanhoitopiiri palautti suojaimet Sava-Groupille.

Lapin sairaanhoitopiirin edustajat kiittivät yrittäjä Seppo Ahoa (kuvassa toinen vasemmalla) lahjoituksesta 28. toukokuuta Lapin sairaanhoitopiirin varastolla Rovaniemellä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Sava-Groupin Lapin sairaanhoitopiirille lahjoittamat suu-nenäsuojaimet eivät läpäisseet Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testiä. Sairaanhoitopiirin mukaan Sava-Group on reklamoinut asiasta kiinalaista valmistajaa ja korvaava suojainerä on luvattu toimittaa pikaisesti.

Lappilainen yritys Sava-Group Oy lahjoitti Lapin sairaanhoitopiirille 100 000 suu-nenäsuojainta, jotka tulivat Rovaniemelle touko-kesäkuun vaihteessa. Lahjoitetut suojaimet on tutkittu VTT:llä. VTT:n mukaan suojaimet eivät vastaa tyypin I kirurgisen suu-nenäsuojuksen suodatustehokkuusvaatimuksia. VTT:n arvion mukaan suojaimia voidaan kuitenkin harkita käytettäväksi sellaisissa tilanteissa, joissa sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut käyttämään kankaisia suojaimia.

Lapin sairaanhoitopiirillä ei ole käyttöä nyt testatuille suojaimille, joten ne palautetaan Sava-Groupille.

Sairaanhoitopiirin Sava-Groupilta ostamat suojaimet eivät ole vielä saapuneet Rovaniemelle. Kolmen miljoonan suojaimen hinta rahteineen on runsaat kaksi miljoonaa euroa. Sava-Groupin mukaan ne tulevat eri valmistajalta kuin nyt testissä olleet lahjoitusmaskit. Myös ostetut suojaimet testataan VTT:llä ennen kuin ne otetaan käyttöön.