Irlannissa sopu hallituksesta: vaalien suurin menestyjä jätetään tylysti ulos

Vanhat valtapuolueet eivät historian vuoksi halua IRA:n poliittisena siipenä syntynyttä Sinn Féiniä hallitusvaltaan.

Irlanti
Micheal Martin ja Leo Varadkar katsovat poispäin toisistaan.
Micheál Martin (vasemmalla) ja Leo Varadkar vuorottelevat uuden hallituksen pääministereinä. Kuva on otettu tv:n vaaliväittelyssä helmikuun alussa.Niall Carson / EPA

Irlannissa kaksi vanhaa valtapuoluetta on muodostamassa yhteishallituksen pitääkseen vaalien suurimman menestyjän, kansallismielisen vasemmistopuolue Sinn Féinin poissa vallasta.

Helmikuussa pidettyjen parlamenttivaalien suurin voittaja paikkamäärän kasvulla mitattuna oli Sinn Féin, joka on entinen Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi. Historian vuoksi kaksi muuta suurpuoluetta eivät halua sitä hallitusvastuuseen.

Lue myös: Analyysi: Vasemmistolais-kansallismielinen Sinn Féin singahti vaalimenestykseen Irlannissa, mutta onko hyljeksitty puolue hallituskelpoinen?

Keskusta-oikeistolainen Fianna Fáil -puolue ja toinen keskusta-oikeistolainen puolue Fine Gael ovat päässeet sopimukseen yhteishallituksesta. Niiden kumppaniksi hallitukseen tulee pienpuolue vihreät.

Uuden hallituksen ohjelmassa on muun muassa ilmastopäästöjen leikkaaminen, kotitalouksien energiatehokkuuden parantaminen ja panostukset joukkoliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun kehittämiseen, kertoo Irish Independent -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Vuoteen 2025 mennessä uusi hallitus toivoo luovansa 200 000 uutta työpaikkaa. Tuloveroa ei koroteta ainakaan ensimmäisessä budjetissa. Eläkeiän nostamisesta aloitetaan selvitys.

Pääministerin tehtävää on tarkoitus kierrättää, ja ensimmäisenä hallituksen johtoon on astumassa Fianna Fáilin Micheál Martin. Hän istuu pääministerinä joulukuuhun 2022 saakka, Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ uutisoi (siirryt toiseen palveluun).

Sen jälkeen paikan ottaa edellisen hallituksen pääministeri Leo Varadkar, jonka puolue Fine Gael sai vaaleissa kolmanneksi eniten kansanedustajia.

Hallituksen muodostaminen on vienyt neljä kuukautta. 37 kansanedustajaa saanut Sinn Féin ei saanut koottua hallitusenemmistöön tarvittavia 80 paikkaa. Fianna Fáililla on 38, Fine Gaelilla 35 ja vihreillä 12 kansanedustajaa.

Fianna Fáil ja Fine Gael ovat vuorotelleet Irlannin johdossa 1920-luvulta lähtien. Yhteishallituksen ne muodostavat nyt ensimmäisen kerran.

Lisää aiheesta:

Sinn Fein kasvatti paikkamääräänsä peräti 14 edustajalla Irlannin parlamentissa

Irlannin vaaleissa historiallinen tulos: nationalistipuolue Sinn Féin nousi ensimmäistä kertaa suosituimmaksi puolueeksi

Irlannin vaalit lähes tasapeli – Fianna Fáilin johtaja uskoo puolueensa olevan suurin, Sinn Féinin johtaja ei hyväksy puolueensa paitsiota