Juhannustanssit jäävät tänä vuonna väliin – moni tanssilava pysyy suljettuna heinäkuun loppuun saakka

Lavatansseja ei voida vielä järjestää, sillä riittävistä turvaväleistä on mahdotonta huolehtia.

tanssilavat
Tanssilavalla väkeä.
Useat tanssilavat pysyvät poikkeuksellisesti kiinni ainakin heinäkuun loppuun asti. Kuvan lavatanssit Kuikan lavalta.Matti Myller / Yle

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi juhannustanssit jäävät tänä vuonna tanssimatta. Useat tanssilavat ovat päättäneet pitää ovensa kiinni ainakin heinäkuun loppuun asti, jolloin kokoontumisrajoitukset poistuvat.

Nurmijärvellä toimivan tanssipaviljonki Ruusulinnan toimitusjohtaja Marika Lehtinen kuvailee tanssilavojen tilannetta huonoksi. Hänen mukaansa maaliskuussa alkanut poikkeustila on aiheuttanut liikevaihtoon merkittävän loven, sillä tanssilava on joutunut pitämään ovensa kiinni maaliskuusta lähtien.

– Tässä puhutaan sadoista tuhansista euroista, Lehtinen sanoo.

Katse ensi syksyyn

Ruusulinnan ovet pysyvät kiinni ainakin heinäkuun loppuun saakka. Ensi syksylle on varattuna ohjelmaa, ja Ruusulinnan on tarkoitus avata ovensa jälleen elokuussa, jos olosuhteet sen sallivat.

– Toivotaan, että ne syksyn tapahtumat saadaan pitää ja päästään elokuussa avaamaan ovet normaalisti.

Epävarma tilanne vaivaa myös muita tanssilavoja.

– Heinäkuun loppuun asti tanssien järjestäminen on epävarmaa. Tansseja voidaan järjestää aikaisintaan elokuun alusta, Vantaalla toimivan Helsinki-Pavin Sari Lehtoranta kertoo.

Somerolla sijaitsevalla Esakallion lavalla kaikki tanssit ja tapahtumat on peruttu ainakin heinäkuun loppuun saakka.

– Tansseja ja erikoisiltoja on suunnitteilla syksylle. Toki niiden toteutuminen riippuu siitä, mitä hallituksen suositukset tulevat olemaan, Hannu Heikkilä Esakallion lavalta kertoo.

Punkalaitumella sijaitsevalla Särkän lava on kiinni koko kesän.

– Olemme päätyneet ratkaisuun, että kesällä 2020 Särkässä ei tanssita. Tapaamme jälleen kesällä 2021, tanssilava tiedottaa sivuillaan.

Tansseissa ei voida noudattaa turvavälejä

Kesäkuun alusta alkaen kokoontumisrajoitus on ollut 50 henkeä. Sitä suuremmat tilaisuudet ovat mahdollisia vain erityisjärjestelyin, jolloin huolehditaan esimerkiksi riittävistä turvaväleistä.

– Ei se oikein tanssilavoilla toteudu. Kyllä me olemme kiinni heinäkuun loppuun eikä lähdetä kikkailemaan millä 50 hengen tansseilla. Avataan reilusti kunnolla sitten, kun kaikki ovat taas tervetulleita tanssimaan, Lehtinen sanoo.

Tanssilavojen pitäjien mukaan suurin ongelma ei ole osallistujamäärän rajaaminen vaan se, että lavatansseissa on mahdotonta pitää kiinni kahden metrin turvavälistä.

– Ei siinä oikein mitään pleksiäkään voi parien välissä pitää. Mahdoton homma se etäisyys tansseissa on, Heikkilä toteaa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta tanssipaikoilla halutaan noudattaa hallituksen määräyksiä.

– En rupea sooloilemaan mitään tai kapinoimaan. Mitä olen seurannut tanssiporukoiden mielipiteitä, niin kukaan ei ala uhmata ohjeita, Lehtoranta sanoo.

Lue myös:

Ylen soittokierros: Moni ravintola sulkee nyt salinsa, kuten hallitus toivoi – "Pelkään, että juhannustansseja tanssitaan vielä kotona"

“Se on paljon pois, jos tansseista on pois", pohtii tanssiharrastaja Elmeri Taivainen – tanssilavojen sulkeminen vie rakkaan kohtaamispaikan