1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin valtuusto äänesti: Reposaaren koulua ei supisteta

Kaupunginvaltuusto teki ratkaisuja kouluverkkouudistuksesta, jolla haetaan säästöjä.

Pori
Porin Reposaaren asukkaita puolustamassa kaupunginosan koulua 10.6.2020 pidetyssä tilaisuudessa.
Reposaaren asukkaat vastustivat koulun supistamista kesäkuun alkupuolella pidetyssä tapahtumassa.Tapio Termonen / Yle

Porin kaupunginvaltuusto on päättänyt säilyttää Reposaaren koulun entisellään.

Reposaaren koulun kohtalosta käytiin valtuustossa maanantaina kiivasta keskustelua. Kaupunginhallitus esitti virkamiesten ehdotuksen mukaisesti, että koulussa olisi jatkossa vain eka- ja tokaluokkalaisia nykyisten 1.–6.-luokkalaisten sijasta.

Ratkaisevaa koulun kohtalon kannalta oli SDP:n valtuustoryhmän maanantaina tekemä päätös vastustaa koulun supistamista.

SDP oli vaa'ankieliasemassa, kun valtuusto teki päätöstä. Demarit olivat vielä kaupunginhallituksessa Reposaaren koulun supistamisen kannalla, mutta valtuustoryhmä päätyi lopulta äänestyksessä tekemään toisenlaisen ryhmäpäätöksen, joka sitoi kaikkia valtuutettuja.

Tiettävästi valtuustoryhmässä on runsaasti edustajia, jotka kannattivat koulun supistamista.

SDP:n Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen.
Kaupunginhallituksessa demariryhmyri Arja Laulainen kannatti Reposaaren koulun supistamista, valtuustossa hän tuki koulun säilyttämistä nykyisellään.Kuvakaappaus Porin kaupunginvaltuuston kokouslähetyksestä 15.6.2020.

Myös vasemmistoliitto ja keskusta vastustivat koulun supistamista, kokoomus kannatti sitä. Perussuomalaiset tukivat ilman ryhmäkuria koulun jatkoa nykyisellään, vaikka puolueessa oli myös supistamisen kannattajia. Vihreät hajosivat äänestyksessä. Sinisten ainoa edustaja Ari Jalonen tuki koulun jatkoa nykyisellään.

Äänestys päättyi luvuin 42–17 koulun nykyisellään säilyttämisen kannattajien voittoon.

Reposaaressa kouluesitys herätti suuttumusta

Koulun supistamisvaatimus herätti voimasta vastustusta Reposaaressa, jossa ehdotusta pidettiin epäreiluna ja reposaarelaisille oppilaille ehdotettua koulumatkaa Meri-Poriin liian pitkänä.

Reposaaren koulun puolustajia oli kokoontunut Porin valtuuston kokouspaikalle Satakunnan ammattikorkeakoulun kampukselle.
Reposaaren koulun puolustajia seuraamassa Porin valtuuston kokousta.Einari Vuorinen

Reposaaren koulun kannattajia oli kokoontunut Porin valtuuston kokouspaikalle Satakunnan ammattikorkeakoulun kampukselle seuraamaan kokouksen kulkua. Valtuusto kokoontui poikkeuksellisesti SAMKin tiloissa eikä kaupungintalolla koronaepidemian takia.

Reposaarelainen valtuutettu Tiina Puska (sd.) piti kokouksessa puheenvuoron, jossa ihmetteli, miksi Reposaaren koulu ei saa rauhaa vaan Reposaaren asukkaat joutuvat vuodesta toiseen taistelemaan koulunsa puolesta.

Porilaisvaltuutettu Tiina Puska (sd.)
Tiina Puska (sd.) hämmästeli virkamiesten vuodesta toiseen toistuvia esityksiä Reposaaren koulun heikentämisestä.Kuvakaappaus Porin kaupunginvaltuuston lähetyksestä

– Sen sijaan, että Porin kaupunki arvostaisi reposaarelaisten ponnisteluja saaren hyväksi, virkamiehet yrittävät näivettää saaren keskeistä vetovoimatekijää, joka tuo Reposaareen lapsiperheitä. Onko tämä todella se tie, jolla kuvittelette, että saadaan Pori nousuun ja asukkaita tänne? Nitistetään, runnotaan maan rakoon ne, jotka vähänkin yrittävät jotain, Puska kysyi.

Nuorisovaltuusto olisi pienentänyt Reposaaren koulua

Reposaaren koulun supistaminen sai tukea nuorisovaltuustolta, johon kuuluu 13–17-vuotiaita porilaisnuoria. Nuorisovaltuusto esitti vaatimuksen, että Reposaaren oppilaat siirrettäisiin 3. luokalta alkaen Meri-Poriin.

Nuorisovaltuuston edustaja Mea Vähä-Jaakkola katsoi, että siirto olisi lasten kannalta paras ratkaisu, jotta oppilaat saisivat parasta mahdollista opetusta.

Vihreiden valtuutettu Anne Liinamaa kiitti Vähä-Jaakkolaa hänen mielestään viisaasta puheesta. Hänestä pidentyvät koulumatkat ovat paljon vähäisempi ongelma kuin se, että eri-ikäisiä lapsia opetetaan samoissa luokissa.

Porin Reposaaren koulu
Reposaaren koulu.Tapio Termonen / Yle

– Lasten ja nuorten etu on aina ollut minulle prioriteetti. Seuraan huolestuneena sitä, että lasten edun kustannuksella tehdään aluepolitiikkaa. Minä rakastan Reposaarta, vanhoja puutaloja ja merta. Mutta ei lapsia voi laittaa Reposaaren menestyksen maksajiksi, Liinamaa sanoi.

Kristillisdemokraattien Simo Korpela hämmästeli Liinamaan puheenvuoroa.

– Lapsen etua voi perustella toisinkin päin kuin Liinamaa. Reposaaresta tulee ihan hyviä oppilaita, Korpela sanoi.

Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Ismo Läntinen puolestaan piti kohtuuttomana, että Reposaaren koulun kohtalo on jatkuvasti valtuuston käsittelyssä.

Keskustan Tapio Huhtanen puolusti Liinamaan tuomitsemaa aluepolitiikkaa.

– Ihmisillä pitää olla mahdollisuus ostaa asunto Reposaaresta tai Laviasta. Aluepolitiikka on tulevaisuutta ja kuuluu kaikille, ei pelkästään meille kepulaisille, Huhtanen sanoi.

Kokoomuksen riveistä annettiin Liinamaalle kiitosta. Henna Kyhän (kok.) mielestä Reposaaressa ei pystytä antamaan riittävän laadukasta opetusta.

– Emme voi tehdä näin mittavia päätöksiä sillä perusteella, että Reposaareen on muuttanut muutama perhe lisää. Yhtä hyvin sieltä voi muuttaa pari perhettä pois. Kun lapsia ei ole tarpeeksi, ei voi olla myöskään koulua, Kyhä sanoi.

Pohjois-Poriin yhtenäiskoulu

Muilta osin palveluverkkouudistus eteni lähes odotetulla tavalla mutta muutoksiakin syntyi. Valtuusto äänesti nimittäin Pohjois-Porin uuden koulun tulevaisuudesta.

Kaupunginhallitus esitti uuden koulurakennuksen tekemistä 1.–6. luokille. SDP toi esille ehdotuksen, että koulua laajennettaisiin myöhemmin yhtenäiskouluksi, jossa olisi myös 7.–9. luokat. Tätä varten uuteen kouluun tehtäisiin jo pohjatöitä laajennusta varten. Esitys sai tukea vasemmistoliitosta, perussuomalaisilta ja vihreiltä.

Kokoomuksesta ja keskustasta hämmästeltiin, että Pohjois-Porin kouluratkaisun uusi malli tuotiin valtuustossa yllättäen pöytään ilman kunnollista valmistelua.

– Joudumme kyllä miettimään, miten tämä kaikki maksetaan, keskustan ryhmänjohtaja Juha Kantola sanoi.

Kokoomus olisi halunnut jättää varauksen koulun laajentamista varten mutta olisi pitänyt sanamuodot ehdollisempina kuin SDP:n ehdotus.

Demarien ehdotus voitti ensin kokoomuksen esityksen äänin 38–20. Sen jälkeen demarien ehdotus voitti alkuperäisen kaupunginhallituksen ehdotuksen äänin 37–21. Pohjois-Poriin rakennetaan siis ensin alakoululaisten koulu, jota laajennetaan myöhemmin myös yläkoululaisten tarpeisiin.

Valtuustossa äänestettiin myös päiväkotien rakentamisesta, mutta äänestykset eivät tuoneet muutoksia alkuperäiseen kaupunginhallituksen esitykseen.

Koska kouluja käsitellään seuraavan kerran?

Porin valtuusto päätti illalla myös yhdistää Porin lukiot eli Porin suomalaisen yhteislyseon ja Porin lyseon.

Porin valtuusto on nyt päättänyt kuuden vuoden aikana kolme kertaa kouluverkon uudistuksista: 2014, 2019 ja nyt 2020. Sinisten valtuutettu Ari Jalonen arvioi, että tämä ei jää viimeiseksi kerraksi, vaan hän arveli, että virkamiehet tuovat kouluverkkosäästöt taas uudestaan valtuutettujen eteen lähivuosina.

Anttivesa Knuuttila (kok.) Porin valtuuston kokouksessa 15.6.
Anttivesa Knuuttila (kok.)Kuvakaappaus Porin valtuuston kokouksen nettilähetyksestä.

Myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila sanoi pitävänsä selvänä, että Porissa joudutaan palaamaan koulusäästöihin pian. Hänen mielestään valtuuston olisi pitänyt tehdä enemmän säästöjä.

Lue seuraavaksi