USA:n korkein oikeus linjasi: työsyrjintä sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella laitonta

Päätöstä on kuvattu merkittävimmäksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaksi linjaukseksi vuosiin.

Viimevuotinen Gay Pride -paraati keräsi runsaan osanoton New Yorkissa. Nyt seksuaalivähemmistöjä puolustava liike on saanut tärkeän oikeudellisen voiton. Kuva: Porter Binks / EPA

Yhdysvalloissa korkein oikeus linjasi maanantaina, että voimassa oleva työsyrjintälainsäädäntö kattaa myös seksuaalivähemmistöt.

Yhdysvalloissa on laitonta syrjiä työntekijää tämän sukupuolen, rodun, ihonvärin, syntyperän tai uskonnon perusteella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Nyt korkein oikeus linjasi, että sama asetus kieltää myös seksuaalisen suuntautumisen ja transsukupuolisuuden takia tapahtuvan syrjinnän. Samalla korkein oikeus myös vahvisti alempien tuomioistuinten päätökset asiassa.

Kaikkiaan 21 osavaltiossa on voimassa lakeja, jotka kieltävät työsyrjinnän seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella.

Tämän lisäksi seitsemässä muussa osavaltiossa julkisen sektorin työntekijöitä suojellaan samankaltaisella lainsäädännöllä., kertoo uutiskanava NBC News (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan korkeimman oikeuden päätös ei syrjäytä edellä mainittuja lainsäädäntöjä vaan laajentaa työsyrjintälainsäädännön kattamaan koko maata.

Trumpin suosikkituomari tuki tulkintaa

Päätöstä on kuvattu merkittävimmäksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaksi linjaukseksi vuosiin.

– Yhtään transihmistä, lesboa tai homoa ei voi enää koskaan erottaa tai syrjiä homoseksuaalisuuden tai transsukupuolisuuden takia. Tämä pätee muuttumattomana koko maassa, sanoi vuonna 2007 potkut töistään saanut Vandy Beth Glenn uutistoimisto Reutersille. Hän oli tuolloin kertonut olevansa transsukupuolinen.

– Tämä on voitto kaikille amerikkalaisille, Glenn lisäsi.

Hän kertoi itkeneensä kuullessaan korkeimman oikeuden linjauksen.

Linjaus hyväksyttiin äänin 6–3.

Puoltajiin kuului muun muassa konservatiivituomari Neil Gorsuch, joka nousi korkeimman oikeuden tuomariksi vuonna 2017. Valintaa pidettiin voittona presidentti Donald Trumpille, joka vannoi vaalikampanjansa aikana että korkeimman oikeuden tuomariksi nousisi konservatiivi.

Lue myös: