Seinäjoen uusi kaupunginjohtaja aikoo saada kaupungin talouden kuntoon yhteistyöllä: "Nämä ei ole yhden miehen taisteluita"

21 hakijaa, 11 haastateltua, kolme soveltuvuustesteihin valittua, yksi kaupunginjohtaja. Seinäjoen uusi kaupunginjohtaja on Jaakko Kiiskilä.

kaupunginjohtajat
Jaakko Kiiskilä.
Jaakko Kiiskilä.Titta Puurunen / Yle

Seinäjoen valtuuston kokous pidettiin poikkeuksellisesti Framin auditoriossa. Valtuuston puheenjohtaja Kimmo Heinonen toivotti valtuutetut tervetulleiksi, kuten myös kisakatsomon, joka katsoi kokousta kaupungin youtube-kanavan kautta.

Kisakatsomossa jännitti muun muassa Jaakko Kiiskilä perheensä ja ystäviensä kanssa.

Odotettu kaupunginjohtajan valinta oli esityslistan alkupäässä. Vaikka ennakkotiedot lupailivat hyvää, ei Kiiskilä uskaltanut tuulettaa, vasta kuin tuloksen varmistuttua.

– Normaalisti en ole jännittäjä, mutta iltapäivän aikana huomasin, että pientä tärinää ja värinää.

Tulos ratkesi kuuden jälkeen illalla. Valtuuston puheenjohtajan Heinosen sanojen mukaan, tulos oli murskaavan ylivoimainen. Vaaleissa Kiiskilä sai annetuista äänistä 43. Vastaehdokkaista Olli-Poika Parviainen sai kahdeksan ääntä ja Jari Jokinen ei yhtään.

– Hienolta tuntuu. Iso haaste on edessä ja nöyrästi pitää ottaa se vastaan, ei tietenkään nöyristellen, Kiiskilä totesi vain muutama minuutti äänestyksen selvittyä.

Murskaava voitto

Valtuuston keskustan ja kokoomuksen jäsenet ilmoittivat jo ennen vaalia tukevansa Kiiskilää.

Kokouksessa Kiiskilän valintaa ilmoitti kannattavansa myös vasemmistoliiton ja perussuomalaisten ryhmät.

Vihreät ilmoittivat ryhmänä tukevansa Olli-Poika Parviaisen valintaa. Henna Rantasaari perusteli valintaa muun muassa Parviaisen kansainvälisillä verkostoilla. Tuomas Ojajärvi puolestaan uskoi, että Parviaisen johdolla Seinäjoki ei olisi enää puheissa maaseutukaupunki, vaan oikea kaupunki.

Kiiskilä uskoo, että hänen valintansa ratkaisi kokemus, verkostot ja yrittäjämielinen ajattelutapa. Kiiskilä kiittelee vastaehdokkaitaan hyvästä kilpailusta.

– Vielä viimeisissä tenteissäkin ihastelin heidän fiksuja vastauksia.

Puheenvuoroissa kiiteltiin runsaasti hakuprosessin tiedotusta ja etenemistä, vaikka koronaepidemia siirsikin valintaa parilla kuukaudella. Neljättä kertaa kaupunginjohtajaa valitsemassa ollut SDP:n valtuutettu Harry Wallin totesi hakuprosessin olleen kaikista paras.

Jaakko Kiiskilä valittiin tehtävään seitsemän vuoden määräajaksi ja työsuhteessa noudatetaan kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Tehtävä alkaa syyskuussa Jorma Rasinmäen jäädessä eläkkeelle.

Työtä taloustilanteen kanssa

Kaupunginvaltuuston kokouksen puheenvuoroissa todettiin, että kaupunginjohtajalla riittää tulevaisuudessa haasteita. Moni otti kantaa kaupungin taloustilanteeseen. Vuoden 2019 tilikauden alijäämä kasvoi 7,5 miljoonasta eurosta 22,4 miljoonaan euroon.

– Akuutin talouden peikko pitää taklata. Nämä ei ole yhden miehen taisteluita nämä väännöt, Kiiskilä toteaa.

Kiiskilä toivoo olevansa kaupunginjohtajana moderni, määrätietoinen ja osallistava.

– Hyvä yhteistyökumppani sen johtajankin täytyy olla, Kiiskilä kertoo.

Vaikka kisakatsomo olikin Kiiskilän perheessä pystyssä, ei vielä kuitenkaan ole juhlien aika. Työt Laukaassa jatkuvat vielä kesän ajan.

– En ole sellainen tyyppi, että hansikkaat tippuisi niin sanotusti kädestä, Kiiskilä toteaa.

Lue lisää:

Kaupunginjohtajakisa ratkesi Seinäjoella jo ennen valintakokousta – Laukaan Jaakko Kiiskilä kannatuksestaan: "Vetää nöyräksi"

Seinäjoki haastattelee 11 kaupunginjohtajakandidaattia – musta hevonen mukaan kisaan viime hetkillä