Yllätykset ja näkemyserot ovat tuoneet kuoppia EU:n ja USA:n suhteisiin – ulkoministeri Haavisto: On kuljettu hieman pomppuista tietä

EU:n ulkoministerit istuivat maanantaina videokokouksessa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Euroopan unioni
Joukko ihmisiä istumassa suuren pöydän ympärillä. Näkyvillä ruutuja, joissa näkyy kokoukseen osallistuvia.
EU:n ulkoministerien ja Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kokous käytiin videoyhteyden välityksellä. Osa kokouksen osanottajista istui Brysselissä.Virginia Mayo / EPA

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa on kuljettu hieman pomppuista tietä, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto osallistui tänään EU-maiden ulkoministerien kokoukseen, jossa ministerit keskustelivat Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Haavisto piti Suomen, Ruotsin ja Tanskan yhteispuheenvuoron. Siinä hän kertoi korostaneensa muun muassa yhteisiin sopimuksiin perustuvan kansainvälisen järjestelmän tärkeyttä.

Transatlanttisen suhteen pomppujen takana ovat Haaviston mukaan monet jopa yllätyksinä tulleet asiat tai näkemyserot. Yksi esimerkki on globaalin vastauksen hakeminen koronaviruspandemiaan ja YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n rooli siinä.

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut Yhdysvaltojen katkaisevan siteensä WHO:hon.

– EU:ssa nähdään kaikista ongelmistakin huolimatta aika tärkeänä se, että rokotteiden kehittämisessä ja levittämisessä tuetaan YK-järjestelmää. Suomikin lisäsi WHO:lle rahoitustaan tänä keväänä, ja Yhdysvallat on mennyt tässä toiseen suuntaan, Haavisto sanoi.

Toinen esimerkki on Yhdysvaltojen ilmoitus vetäytyä Avoin taivas -sopimuksesta. Haaviston mukaan ulkoministerit vetosivat Pompeoon, että Yhdysvaltojen mukanaolo sopimuksessa olisi tärkeää.

Avoin taivas -sopimus on mahdollistanut sen allekirjoittaneiden valtioiden tarkkailulennot toistensa ilmatilassa eli käytännössä toistensa sotilaallisen toiminnan tarkkailemisen. Sopimuksen on allekirjoittanut 34 maata.

Ulkoministerikokouksessa käsitellyt muut suuret teemat olivat Kiina, Lähi-idän rauhanprosessi sekä itäinen kumppanuus, erityisesti Ukrainan tilanne.

Lue myös:

Trump: Yhdysvallat jättää Maailman terveysjärjestön, Hongkongin erityisasemaa aletaan purkaa

Saksa kehottaa Trumpia pyörtämään aikeensa vetäytyä Open Skies -sopimuksesta, Niinistö tulkitsee Trumpin tähtäävän laajempiin neuvotteluihin

Trumpin Yhdysvallat hylkää taas uuden kansainvälisen sopimuksen – nyt maa eroaa asevalvontasopimus Open Skiesista