Hyppää sisältöön

Sterilisaatioita ja ehkäisypillereitä rajoitetaan Iranissa – syntyvyys halutaan taas nousuun

Vielä 80-luvulla iranilaisnainen synnytti keskimäärin lähes seitsemän lasta. Nyt luku on laskenut alle kolmasosaan.

Naisia yritetään Iranissa saada synnyttämään lisää lapsia vaikeuttamalla ehkäisyä. Kuvituskuva, joka on otettu kadulla Teheranissa 14. kesäkuuta. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin valtaapitävät ovat niin huolestuneet maan väestönkasvusta, että valtiollisia sairaaloita ja klinikoita on kielletty tekemästä sterilisaatioita ja antamasta ehkäisypillereitä, ellei naisen terveys ole vaarassa. Yksityissairaalat saavat niitä edelleen tarjota.

Väestönkasvuun liittyvistä asioista Iranin terveysministeriössä vastaava pääjohtaja Hamed Barakati kertoi kielloista valtiolliselle uutistoimistolle Irnalle sunnuntaina, uutisoi The Guardian -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Barakati kertoi iranilaisten naisten synnyttävän keskimäärin 1,7 lasta, kun väestömäärän säilyttämiseksi tarvittaisiin 2,2 lasta.

Syntyvien lasten määrässä on tapahtunut muutamassa vuosikymmenessä dramaattinen muutos, sillä vielä 1980-luvulla iranilaisnainen synnytti keskimäärin lähes seitsemän lasta.

Barakatin mukaan nykyisellä kehityksellä joka kolmas iranilainen on vuonna 2050 yli 60-vuotias.

– Pidimme siitä tai emme, niin meistä on tulossa ikääntyvä maa, Barakati sanoi.

Iranin yli 80-miljoonaisen kansan väestöpyramidia voi tarkastella täällä (siirryt toiseen palveluun).

Iranin korkein johtaja Ali Khamenei on kannustanut iranilaisnaisia synnyttämään lisää lapsia jo ainakin vuosikymmenen ajan.

Lasten hankkimiseen on kannustettu paitsi ehkäisyn saamista hankaloittamalla myös pidentämällä äitiyslomaa yhdeksään kuukauteen ja antamalla isille kahden viikon isyysloma.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) lapsiluvun ohella myös avioliittojen määrä on Iranissa romahtanut, ja taustalta löytyvät taloudelliset syyt.

Lue myös:

.
.