Veikko Vionojan juhlanäyttely avaa taiteilijan monipuolista tuotantoa – "Käsittelee valoa kuin soittaisi harmonia koko leveydeltä"

Töiden valinta oli haaste, sillä tila on pieni ja Vionojan tuotanto laaja.

Ullava
Esa Riippa galleriassa, jossa esillä Veikko Vionojan töitä.
Esa Riipalle näyttelyn kokoaminen oli kunniatehtävä.Raila Paavola / Yle

Tuore juhlanäyttely tuulettaa mielikuvaa ullavalaisen Veikko Vionojan tuotannosta, sanoo näyttelyn kuratoinut taiteilija Esa Riippa.

Töiden valinta oli hänelle kunniatehtävä, josta ei voinut kieltäytyä. Riippa sanoo tosin nähneensä myöhemmin painajaisia, kun alkoi miettiä pientä tilaa ja Vionojan valtavan laajaa tuotantoa (siirryt toiseen palveluun) (Taide-Vionojan sivut).

Haasteena oli saada mahdollisimman kattava otos suppeaan tilaan. Mukana on myös tauluja, jotka eivät ole ennen olleet julkisesti esillä.

Jos korona ei olisi tuonut epävarmuutta, vaan aikaa näyttelyn kokoamiseen olisi ollut enemmän, kokonaisuudesta olisi voinut syntyä vielä yllättävämpi, Riippa uskoo.

Omavaloinen luonnonlahjakkuus

Vionojalta löytyy jopa samalta vuodelta eri tekniikoilla tehtyjä, aivan erilaisia töitä, kuten vuodelta 1935, jolloin Vionoja oli vasta 26-vuotias.

– Se osoittaa, että hänen vaistollaan ja luonnonlahjoilla pystyi tekemään äärimmäisen laajalla ilmaisuskaalalla teoksia jo silloin. Hän ei ollut saanut mitään oppia siinä vaiheessa. Jatkuvasti minut saa hämmennyksiin se, miten tämä on mahdollista, sanoo Esa Riippa.

Vionoja on tunnettu muun muassa valon käytöstä.

– Vionoja käsittelee valoa niin, että jos sitä vertaisi musiikkiin, hän soittaa harmonia koko leveydeltä. Hän käyttää skaalaa hyväkseen melkein umpipimeästä häikäisyyn asti. Se on kiinnostanut häntä ja on yksi viehätys hänen töissään.

Veikko Vionojan tauluja näyttelytilassa.
Näyttelyssä käy esille, miten erilaisia tekniikoita ja tyylejä Vionoja saattoi käyttää samankin vuoden aikana.Raila Paavola / Yle

Vionoja oli Riipan mukaan omavaloinen eli säteilee "Vionojan valoa"

– Sitä ei ole lainattu mistään, vaan se tulee tekijän omasta energialähteestä. Se on se taika, mikä hänen teoksiinsa liittyy.

Veikko Vionoja ei Riipan mukaan halunnut suunnitella töitään liian valmiiksi, vaan työ sai viedä.

– Sen kohtalo oli jo sinetöity ja Vionoja vain toteutti sen.

Vionoja-säätiön 30-vuotisjuhlanäyttely on avoinna Ullavanjärven rannalla Korpelassa Vionoja-museossa 16.8.2020 saakka.