1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Kesän mansikkasato myöhässä Kymenlaaksossa – avomaan mansikkaa saadaan vasta juhannuksen jälkeen

Koronasta huolimatta kausityöläisiä on saatu monilla tiloilla riittävästi.

Suurin osa avomaan mansikasta kypsyy vasta juhannuksen jälkeen. Kuva: Yle/ Stefan Paavola

Mansikkasato kypsyy tänä kesänä edellistä vuotta hitaammin. Mansikat kukkivat parhaimmillaan, mutta suurimman osan avomaan mansikoista arvioidaan kypsyvän vasta juhannuksen jälkeen tai selkeästi heinäkuun puolella.

Esimerkiksi harson alla, viljelytunnelissa tai kasvihuoneessa kasvatettua marjaa voi kuitenkin saada jo aikaisemmin.

Syitä sadon myöhästymiseen ovat muun muassa märkä syksy ja lumeton talvi, jotka tekivät istutuksiin merkittäviä talvivaurioita.

Mansikka kaipaa kasvaakseen aurinkoa ja lämpöä, mutta helteet ja kuivuus voivat myös verottaa satoa omalta osaltaan. Mikäli helteet ja kuivuus jatkuvat pitkään, voivat ne vaikuttaa tulevaan satoon heikentävästi.

– Reilu kaksikymmentä astetta olisi sopiva lämpötila mansikalle. Mansikka menee kuumuudessa ennemmin niin sanottuun lepotilaan, vaikka voisi kuvitella, että ne kypsyvät kuumalla todella nopeasti, kertoo Saara Tuominen Aholammen tilalta Valkealasta.

Kymenlaaksosta usealta tilalta kerrotaan myös, että koronasta huolimatta kausityöläisiä saatiin lopulta riittävästi. Perinteisten ulkomaalaisten poimijoiden sijasta monella tilalla työskentelee tänä kesänä kotimaisia poimijoita.

Lue lisää:

Nyt puhuvat hitaiksi parjatut suomalaiset marjanpoimijat: "Ulkomaalaisilla jäi mansikoita poimimatta"

Nopeat ukrainalaispoimijat jäivät kotiin – marjatilayrittäjä kertoo, että joutuu palkkaamaan tuplasti suomalaisia