1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ehkäisypillerit

Ehkäisypillereiden vertailu paljasti erilaisia haittavaikutuksia – suurin osa pillereistä aiheuttaa matala-asteista tulehdusta

Professori ei kuitenkaan lähtisi pillereitä vaihtamaan.

Pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen tiedetään altistavan naisia erilaisille sydän- ja verisuonisairauksille. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Monet ehkäisypillerit lisäävät kehon matala-asteista tulehdustilaa, joka altistaa naisia erilaisille sydän- ja verisuonisairauksille, selviää Oulun ja Helsingin yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistelmäehkäisypillerit, jotka sisälsivät luonnollista estrogeeniä muistuttavaa estradiolivaleraattia eivät juurikaan lisänneet matala-asteista tulehdusta kehossa, kuten ehkäisypillereissä enemmän käytetty etinyyliestradioli.

Estradiolivaleraatti oli myös metabolisilta eli muun muassa sokeri- ja rasva-aineen vaihduntaan liittyviltä vaikutuksiltaan verrattavissa pelkkää keltarauhashormonia sisältäviin valmisteisiin.

Tutkimuksessa verrattiin kahden erityyppisen estrogeenin vaikutuksia veren tulehdustekijöihin ja rasva-arvoihin.

Ylivoimaisesti suurin osa nykyisin käytössä olevista yhdistelmäehkäisyvalmisteista sisältää kuitenkin matala-asteista tulehdusta lisäävää etinyyliestradiolia.

Etinyyliestradioliyhdistelmiä on markkinoilla kymmeniä eri valmisteita, kun taas luonnollista estradiolia tai estradiolivaleraattia sisältäviä valmisteita on käytössä Suomessa vain kolme. Asiasta kertoo Oulun yliopistolla päätutkijana tutkimuksessa toiminut Marika Kangasniemi yliopiston tiedotteessa.

Elämäntavoilla suurempi merkitys kuin ehkäisymenetelmällä

Vaikka tutkimus antaakin vahvaa viitettä estradiolivaleraatin suosimiseksi yhdistelmäehkäisyvalmisteissa, lisätutkimuksia tarvitaan vielä. Myös valmisteiden pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan lisää tietoa.

– Koska naiset käyttävät yhdistelmäehkäisyvalmisteita jopa vuosikymmeniä, voisi olla hyödyllistä suosia sellaisia valmisteita, joilla on vähemmän metabolisia haittavaikutuksia. Erityisesti tämä tulisi huomioida naisilla, joilla on jo valmiiksi metabolisia riskitekijöitä, kuten ylipainoa tai monirakkulainen munasarjaoireyhtymä. Näillä potilasryhmillä tehtäviä lääketutkimuksia tarvitaan kuitenkin lisää, Kangasniemi korostaa.

Professori Terhi Piltonen Oulun yliopistosta ei kuitenkaan lähtisi vain tämän tutkimuksen perusteella suosittelemaan pillerireseptin muuttamista.

– Tässä ainoastaan katsottiin veriarvoja, eikä pitkäaikaisia sairauden ilmentymiä. Ihan luottavaisin mielin siis pilleireitä voi jatkossakin syödä, jos ne tuntuvat itselle sopivan, Piltonen toteaa.

Piltosen mukaan terveyden kannalta merkittävämpiä ovat ihmisen omat elämäntavat. Esimerkiksi tupakanpolton lopettaminen ja painon pudottaminen merkitsevät enemmän kuin pillereiden vaihtaminen.

Kapselit ja kierukat yleistyneet

Syy sille, miksi erityisesti etinyyliestradiolia suositaan ehkäisypillereissä on sen toimivuus.

– Etinyyliestradioli toimii oikeastaan minkä tahansa keltarauhashormonin kanssa. Sen ehkäisyteho ja vuotokontrolli ovat hyvät. Sen sijaan estradiolivaleraatin kanssa on hankalampaa löytää yhteen sopivaa keltarauhasvalmistetta, ja siksi sitä sisältävien pillereiden kehittäminen on ollut hitaampaa, Piltonen avaa.

Piltosen mukaan Suomessa suurin osa ehkäisystä tapahtuu yhdistelmäehkäisypillereillä. Viime vuosina kuitenkin myös muut menetelmät ovat nostaneet suosiotaan ja keltarauhashormoniin perustuvat ehkäisymenetelmät, kuten kapselit ja kierukat, ovat yleistyneet.

Tuloksien avulla turvallisempaa ehkäisyä

Tutkimukseen osallistui 59 tervettä, iältään 18–34-vuotiasta naista, jotka käyttivät joko etinyyliestradiolia tai estradiolivaleraattia sisältävää yhdistelmävalmistetta, tai pelkkää keltarauhashormonia sisältävää valmistetta yhtäjaksoisesti yhdeksän viikon ajan.

Miljoonat naiset ympäri maailman käyttävät yhdistelmäehkäisyvalmisteita raskauden ehkäisyyn tai jonkin sairauden hoitoon. Valmisteen valintaan vaikuttavat monet yksilölliset tekijät, kuten naisen ikä ja valmisteiden mahdollisesti aiheuttamat haittavaikutukset. Esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereitä ei tulisi käyttää, jos henkilöllä, on aurallinen migreeni, mahdollisuus saada laskimoveritulppa tai jos hän on yli 34-vuotias ja tupakoi.

– Tästä tuloksesta on tulevaisuudessa hyötyä, kun kehitetään ehkäisymenetelmiä. Niiden käytöstä voidaan tehdä vielä aikaisempaa turvallisempaa ja mielekkäämpää, Piltonen toteaa.

Juttua korjattu klo 22.20: Jutussa luki virheellisesti, että Suomen markkinoilla on vain kaksi luonnollista estradiolia tai estradiolivaleraattia sisältävää valmistetta. Valmisteita on markkinoilla kolme.

Jutussa kerrottiin aiemmin, että yhdistelmäehkäisypillereitä ei tulisi käyttää, jos henkilö tupakoi tai jos hän on yli 34-vuotias. Yhdistelmäehkäisypillereitä ei tulisi käyttää, jos hän tupakoi ja on yli 34-vuotias.