Suomen ruokamarkkinat eivät menneet sekaisin koronasta – vihannekset ja hedelmät voivat kallistua loppuvuodesta

Ongelmia voi syntyä, jos kriisi pitkittyy ensi vuoden puolelle.

Elintarvikkeiden hinnat pysyvät tänä vuonna keskimäärin varsin vakaina Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomen ruokamarkkinat ovat toimineet hyvin koronapandemiasta huolimatta, kertoo Luonnonvarakeskus Luke tuoreessa maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessaan.

Kuluttajahintoihin ei ole tänä vuonna odotettavissa suuria muutoksia, mutta vuoden loppua kohti voivat hedelmät, marjat ja vihannekset jonkin verran kallistua.

Keskeisiä tuotteita, kuten maitoa, lihaa ja viljaa, tuotetaan Suomessa tällä hetkellä lähes kulutusta vastaavasti. Ruokatarjontaa täydentävät myös toimivat kansainväliset kauppasuhteet ja hankintaketjut.

Koronan aiheuttama poikkeustilanne kuitenkin muuttaa ruuan kysyntää, ja yritysten kannattavuus on vaarassa heiketä. Talouden alamäki saa ihmiset ostamaan halvempia tuotteita.

– Talouden heikentymisen myötä lisäarvotuotteiden kysyntä laskee ja kulutus siirtyy yhä enemmän peruselintarvikkeisiin. Lisäarvotuotteiden kysynnän laskiessa ruokaketjuun tulee vähemmän rahaa, mikä heikentää alan kannattavuutta, totesi Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi tiedotteessa.

Ruokahuollolle voi kuitenkin vielä syntyä ongelmia, jos koronakriisi venyy ensi vuoden puolelle eli seuraavalle kasvukaudelle. Tilanne voi kärjistyä myös silloin, jos iso joukko maataloustuottajia ja elintarvikeketjun työntekijöitä sairastuisi vakavasti yhtä aikaa.

Työvoimapula nostaa hintoja

Elintarvikkeiden hinnat ovat olleet hienoisessa nousussa tammikuusta 2018 lähtien, mutta nousutahti on hidastunut tämän vuoden alusta. Maaliskuussa elintarvikkeiden kuluttajahinnat olivat lähes kaksi prosenttia korkeampia kuin vuotta aiemmin, huhtikuussa enää noin prosentin. Eniten ovat kallistuneet hedelmät ja marjat, joiden hinnat ovat nousseet liki seitsemän prosenttia. Vihannesten, kalan ja munien hinnat ovat laskeneet.

Koronapandemia näkyy joidenkin tuotteiden hinnoissa loppuvuonna, kun matkustusrajoitusten aiheuttama ulkomaisen kausityövoiman puute näkyy sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

– Elintarvikkeiden hinnat pysyvät kuluvana vuonna kuitenkin keskimäärin varsin vakaina, sanoi Luken erikoistutkija Terhi Latvala.

Vienti veti ennätystahtiin

Suomen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti on ollut hyvässä vedossa. Viime vuonna saavutettiin kaikkien aikojen ennätys, kun Suomesta vietiin elintarvikkeita 1,7 miljardin euron arvosta. Kasvu on tänä vuonna jatkunut.

Venäjän pakotteet pakottivat suomalaistuottajat hakemaan uusia markkinoita.

– Vientimaista kasvussa on muun muassa Kiina, jonne on viety erityisesti sianlihaa ja maitojauhetta. Vientiryhmistä nousussa ovat erityisesti maitojalosteet, kaura, muut elintarvikkeet ja alkoholituotteet, totesi erikoistutkija Csaba Jansik.

Kauppatase on kuitenkin ruuan osalta selvästi alijäämäinen. Suomeen tuotiin viime vuonna elintarvikkeita 5,3 miljardin euron edestä, eli alijäämää oli 3,6 miljardia.