Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea tuhosi Koreoiden yhteystoimiston lähellä rajaa – Etelä-Korean armeijan valvontavideo näyttää laajan räjähdyksen

Koreoiden suhteet ovat kiristyneet jälleen viime päivinä.

Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden yhteystoimiston
Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden yhteystoimiston

Pohjois-Korea on tuhonnut Koreoiden yhteystoimiston lähellä maiden rajaa. Etelä-Korean naapurisuhteista vastaava ministeriö kertoo Pohjois-Korean räjäyttäneen Kaesongin rajakaupungissa sijainneen toimiston tiistaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto vahvisti myöhemmin, että maa on räjäyttänyt toimiston, mutta ei kertonut tapahtumista tarkempia yksityiskohtia. Tarkkaa tietoa tuhoista alueella ei ole, mutta yllä olevalla Etelä-Korean armeijan julkaisemalla valvontavideolla räjähdys näyttää varsin laajalta.

Yhteistyötoimistossa työskenteli enimmillään kymmeniä ihmisiä, mutta se suljettiin tammikuussa väliaikaisesti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kaesongin teollisuusalueella on vuonna 2018 avatun yhteistyötoimiston lisäksi ollut Koreoiden yhteisyrityksiä. Kaesong sijaitsee aivan lähellä Panmunjomia, jossa sovittiin Korean sodan aselevosta ja jossa Koreoiden välisiä neuvotteluja on käyty.

Koreoiden yhteistyötoimiston uusi rakennus paljastettiin Kaesongissa Pohjois-Koreassa syyskuussa 2018. Kuva: EPA

Pohjois-Korea jatkoi jo aiemmin tiistaina uhittelua Etelä-Korean suuntaan. Maan armeija ilmoitti olevansa valmis siirtämään joukkoja maiden väliselle demilitarisoidulle vyöhykkeelle.

Tiistaina Etelä-Korea totesi vastaavansa "ankarasti" mikäli Pohjois-Korea jatkaa jännitteiden kiristämistä.

Kim Jong-unin sisko uhkasi sotatoimilla

Aiemmin tässä kuussa Pohjois-Korea ilmoitti aiemmin tässä kuussa katkaisevansa kaikki viralliset viestintäyhteydet etelänaapuriinsa, ja viikonloppuna maan johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisko Kim Yo-jong uhkasi Etelä-Koreaa sotatoimilla.

Nyt Pohjois-Korean armeija sanoi, että Koreoiden väliset suhteet ovat heikkenemässä. Armeija kertoi tutkivansa suunnitelmaa siirtää joukkoja demilitarisoidulle vyöhykkeelle ja ilmoitti olevansa täysin valmis toteuttamaan täydellisesti kaikki hallituksen päätökset.

Pohjois-Korean uhkaukset saattavat tarkoittaa sitä, että se aikoo pystyttää uudestaan rajavalvontapisteitä, jotka tuhottiin Koreoiden johtajien vuoden 2018 sopimuksen seurauksena. Koreoiden raja on raskaasti aseistettu ja tarkasti vartioitu, mutta kahden vuoden takaisella sopimuksella sotilaallisia jännitteitä rajalla saatiin lievennettyä.

Pohjois-Korea on turhautunut pakotteisiin

Pohjois-Korean kovat puheet ovat ainakin muodollisesti reaktio eteläkorealaisten aktivistien maahan lähettämiin propagandalehtisiin. Koreoiden johtajat sopivat vuonna 2018 propagandaviestinnän lopettamisesta, mutta viime aikoina lehtisiä on taas kulkeutunut rajan yli pohjoiseen.

Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että Pohjois-Korea saattaa haluta tahallaan eskaloida tilannetta, jotta se voisi myöhemmin käyttää jännitteiden lieventämistä neuvotteluvalttina.

Pohjois-Korean tiedetään olevan turhautunut siihen, että tiukat pakotteet maata kohtaan ovat edelleen voimassa, eikä ydinriisuntaneuvotteluissa Yhdysvaltojen kanssa ole tapahtunut edistystä. Maa on osoittanut syyttävän sormen Etelä-Korean suuntaan, jolta se on toivonut enemmän tukea pakotteiden höllentämiseksi.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on vedonnut pohjoisnaapuriin, jottei se sulkisi vuoropuhelun mahdollisuutta pois. Moon on panostanut paljon Koreoiden rauhanprosessiin, joka ei vuonna 2018 saavutettujen edistysaskelien jälkeen ole juuri edennyt.