1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ultraviolettisäteily

Onko UV-luku 6 paljon vai vähän? Lue täältä, miten tulkita sääkarttojen kesäistä varoitusta

Kesän tullen sääkartoilla on viime päivinä varoitettu voimakkaasta UV-säteilystä myös Suomessa.

ultraviolettisäteily
Tuomenkukkia kesätaivasta vasten.
Suomi kylpee nyt auringossa ja helteessä, eikä se ole vaaratonta.Ismo Pekkarinen / AOP

Kesäpäivänä sääennusteen varoituskartalla (siirryt toiseen palveluun) voi olla tunkua, kun symbolit kertovat samanaikaisesti metsäpalovaroituksesta, hellevaroituksesta, rajusta ukonilmasta, rankasta sateesta, tuulesta – ja UV-säteilystä.

Varoitus UV-säteilystä ilmestyy sääkartoille ja -ennusteisiin, kun indeksin arvo on kuusi tai enemmän.

Mitä lukemasta pitäisi tietää tai osata tulkita?

UV-indeksi auttaa hahmottamaan (siirryt toiseen palveluun) auringon haitallisen säteilyn määrää. Asteikko alkaa nollasta ja jatkuu reilusti yli kymmeneen, aivan äärimmillään pariin kymmeneen.

Käytännössä UV-säteilyn määrä on Suomessa voimakkaimmillaan keskikesällä ja silloin, kun aurinko on korkeimmillaan keskipäivällä, kertoo Ylen Ykkösaamun haastattelema tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta.

– Kaikkein matalimmillaan säteilyn määrä on sitten keskitalvella ja pilvisenä talvipäivänä, jolloin UV-säteilyä ei juurikaan tule maan pinnalle.

UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun indeksin arvo on kolme tai sitä suurempi.

– Suojautumisaika ulottuu Etelä-Suomessa huhtikuun loppupuolelta syyskuun alkupuolelle, Höytö kertoo.

Ylen meteorologi Seija Paasonen muistelee, että takavuosina ennusteessa kerrottiin minuuttimääriä sille, kauanko herkkäihoinen kestää auringossa palamatta.

– Oikeastaan on ihan hyvä, että olemme kansainvälisessä asteikossa mukana, niin lukema on vertailukelpoinen muiden maiden kanssa, Paasonen summaa.

Tiistain varoituskartta.
Tiistaiaamuna varoituskartalla oli tunkua: metsäpalovaroitus, hellevaroitus, uv-varoitus sekä varoitus rankkasateesta.Seija Paasonen / Yle

Etelä-Suomessa korkein mitattu arvo on 7, Chilessä Andien vuoristossa 20

Sodankylän korkeudella UV-indeksin arvo on kesällä 4–5 välillä ja Helsingin korkeudella puolestaan 5–6 välillä.

Kesälomalaisen ei tarvitse lentää kuin Kreikkaan, niin UV-indeksi pomppaa jo tuntuvasti. Manner-Kreikassa UV-indeksi on tyypillisesti 9–10.

Sveitsin Davosin vuoristossa mitataan keskikesällä 10–12 arvoja.

– Kahtatoista näkee silloin, kun säteily on voimakasta Etelä-Euroopassa tai Afrikassa, Ylen meteorologi Paasonen sanoo.

Yli yhdentoista mitattavat arvot kielivät erittäin voimakkaasta säteilystä, joka on yleisintä vuoristossa tai päiväntasaajalla.

– Etelä-Suomessa korkein mitattu UV-indeksin arvo on ollut vähän yli 7. Suurimmat mitatut UV-indeksin arvot ovat noin 20 Andien vuoristossa Chilessä, kertoo tarkastaja Anne Höyty.

Säteilyltä suojautumisen muistisääntö: varjo, vaate, voide

Säteilyturvakeskuksen tarkastaja Anne Höyty sanoo, että säteilyltä suojautumisessa kannattaa muistaa kolmen v:n sääntö: varjo, vaate ja voide.

– Kaikkein kuumimpaan aikaan kannattaa mieluiten pysytellä varjossa tai sisällä. Vaatteet ovat hyvä suoja sekä aurinkolasit. Ja paljaat ihoalueet tulisi suojata suurisuojakertoimisella aurinkovoiteella.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimusten mukaan nuoret miehet tai iäkkäät miehet eivät miellä auringonhaittoja omakohtaiseksi riskiksi.

Suojautumiseen on tarjolla myös ns. teknisiä vaatteita, joissa on varta vasten mainittu vaatteen UV-suoja. Yleisesti ottaen kaikki vaatteet suojaavat jonkin verran, mutta esimerkiksi hyvin ohuet ja läpikuultavat vaatteet suojaavat minimaalisesti verrattuna paksuun puuvillakankaaseen.

Lue myös:

"Tämän päivän puna on huomisen bruna" – Säteilyn asiantuntija tyrmää viisi yleistä auringonpalvontaa koskevaa uskomusta

Näitä karttoja kelpaa katsella – juhannusviikonlopusta tulossa aurinkoinen ja helteinen

Lue seuraavaksi