1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Keski-Suomi

Hellesää tuottaa makeita mutta pieniä mansikoita - Keski-Suomen marjat kypsyvät vasta juhannuksen jälkeen

Keski-Suomen mansikkasato näyttää lupaavalta, mutta marjatiloilla tähyillään nyt taivaalle lempeän sateen toivossa.

Keski-Suomen mansikoita löytää hyvällä onnella myyntipöydiltä jo ennen juhannusta. Kuva: Igor Tichonow

Juhannuksena pääsee herkuttelemaan kotimaisilla mansikoilla, mutta keskisuomalaisia marjoja myyntipöydillä ei juuri vielä näe.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Sampo Keskinen viljelee mansikkaa ja vadelmaa Kuhmoisissa. Keskinen kertoo, että ensimmäiset harson alla tai tunnelissa kypsyneet maakunnan marjat saattavat ehtiä juhannusmyyntiin.

Keskinen on yksi Keski-Suomen toistaiseksi harvoista tunnelikasvatusta harjoittavista marjanviljelijöistä. ProAgria Keski-Suomen erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen kertoo, että suunnitelmia tunnelituotannon aloittamisesta on muutamilla tiloilla, joten menetelmän suosio kasvaa pikkuhiljaa.

Suuria määriä paikallista mansikkaa juhannusherkkujen ostajan on turha odottaa, vaikka sato onkin nyt saanut nauttia auringon lämmöstä.

–Tämä helle ei ole paras keli mansikalle, Keskinen toteaa.

Sateettoman hellesään jatkuminen voi jättää marjat pieneksi ja lyhentää satokautta.

Erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen muistuttaa kuitenkin, että lämpimällä säällä on myös hyviä puolia. Aurinko lisää makeutta eli sokerin määrää marjoissa ja kuivuus pitää harmaahomeen loitolla.

Useimmilla marjatiloilla käytössä ovat myös kastelujärjestelmät.

– Mutta kaiken kaikkiaan toivottaisiin semmoista lempeää sadetta tähän väliin, Marttinen sanoo.

Marjo Marttisen mukaan Keski-Suomen marjatiloilla on vältytty suurilta talvituhoilta, joten kasvukauteen lähdettiin hyvistä asetelmista. Tässä vaiheessa kesän mansikkasato näyttää normaalilta, ja Keskinen ja Marttinen arvioivat, että Keski-Suomessa pääsatokausi sijoittuu heinäkuun toisen viikon tienoille.