Ainakin 20 sotilasta kuollut Intian ja Kiinan yhteenotossa Kashmirissa – Kiina syyttää Intiaa "provokatiivisista hyökkäyksistä"

Yhteenoton sanotaan tapahtuneen Intian ja Kiinan raja-alueella Himalajalla, jossa jännitteet ovat kasvaneet viime kuukausina.

Intia
Intialaiset mielenosoittajat polttavat Kiinan lippuja ja presidentti Xi Jinpingin kuvia.
Intialaiset mielenosoittajat polttavat Kiinan lippuja ja presidentti Xi Jinpingin kuvia.Sanjeev Gupta / EPA

Ainakin 20 intialaista sotilasta on kuollut yhteenotossa Kiinan asevoimien kanssa valtioiden välisellä rajalla. Aiemmin tiistaina Intian asevoimat tiedotti yhden intialaisen upseerin ja kahden rivisotilaan kuolleen yhteenotossa, mutta myöhemmin Intia tiedotti useiden loukkaantuneiden kuolleen vammoihinsa.

Intian lausunnon mukaan sotilaat saivat vammoja ja altistuivat vuoristossa pakkaselle.

Kiinalaisiakin sotilaita olisi Intian mukaan kuollut yheenotossa. Myös Kiinan valtiollisen Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin tviittaa, että kiinalaiset ovat kärsineet tappioita.

Kiina ei ole virallisesti kertonut yhteenoton sen puolella mahdollisesti vaatimista uhreista.

Himalajan vuoristoalueella Kashmirissa sattunut yhteenotto tapahtui Intian mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä.

– Galwanin laaksossa sattui viime yönä väkivaltainen yhteenotto, josta aiheutui kuolonuhreja kummallakin puolella. Intiaa ja Kiinaa edustavat ylemmät upseerit ovat parhaillaan tapaamassa paikan päällä tilanteen hillitsemiseksi, Intian asevoimat tiedotti aiemmin tiistaina muun muassa The Times of India -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kartta Intian ja Kiinan rajalta.
Harri Vähäkangas / Yle

Väitetty yhteenotto sattui aikana, jolloin Intian ja Kiinan rajaseudulla ollaan pyritty hillitsemään kevään aikana kohonneita jännitteitä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian kommentoi tuoreeltaan, ettei Kiinalla ole mitään tietoa yöllä väitetysti sattuneesta yhteenotosta. Myöhemmin Zhao Lijian sanoi intialaissotilaiden tunkeutuneen maanantaina kaksi kertaa Kiinan puolelle ja hyökänneen kiinalaissotilaiden kimppuun.

Reutersin mukaan Kiina varoittaa Intiaa ryhtymästä yksipuolisiin toimiin ja kärjistämästä tilannetta.

Uutistoimisto AP:n mukaan Kiina syyttää intialaisjoukkoja "provokatiivisista hyökkäyksistä", jotka ovat johtaneet "vakaviin fyysisiin konflikteihin".

Zhao Lijian
Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian ei vahvistanut yhteenottoa tuoreeltaan.Greg Baker / AFP

Jännitteet maailman kahden väkirikkaimman valtion kiistanalaisilla rajoilla Kashmirin alueella ovat kasvaneet keväästä lähtien. Intia on viime aikoina lisännyt infrastruktuuriaan alueella, mistä hermostunut Kiina on siirtänyt lisää joukkojaan alueelle, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Intian, Kiinan ja Pakistanin raja-alueella sijaitseva kiistanalainen Kashmir on strategisesti merkittävä ja tulenarka alue. Kashmiria on usein povattu mahdollisen ydinasevaltojen välisen suursodan syttymiskohteeksi.

Kashmirin konfliktin osapuolina on viime vuosikymmeninä totuttu pitämään pääasiassa Intiaa ja Pakistania. Kiina ja Intia kuitenkin sotivat keskenään alueella noin kuukauden ajan vuonna 1962.

Lue lisää:

"Kashmir on kuin painekattila, joka räjähtää hetkenä minä hyvänsä" – Ulkonaliikkumiskieltoa höllennettiin ainakin hetkeksi 9.8.2019

Mitä Kashmirissa tapahtuu ja miksi? Neljä kysymystä ydinasevaltioiden välisen kiistan uudesta käänteestä 5.8.2019

Intia ja Kiina sopivat rajarauhasta johtajien tapaamisessa 29.4.2018

Lähteet: Reuters, AP