1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi käänne Helsingin keskuspuistossa: toistaiseksi yhtäkään puuta ei kaadeta kiistellyn monitoimihallin tieltä – "Kyllähän tämä vaarantaa koko hankkeen", sanotaan halliyhtiöstä

Pirkkolan monitoimihallin oli tarkoitus valmistua elokuussa 2021, kun koulut ja syksyn sisäliikuntakausi käynnistyvät. Tämä tavoite ei välttämättä toteudu.

liikuntatilat
Puuhun kiinnitetty lappu Keskuspuistossa.
Keskuspuiston puolustajat ovat kiinnittäneet puihin vetoomuksia metsäkaistaleen säilyttämiseksi.Tuulia Thynell / Yle

Helsingin Keskuspuistoon suunnitellun Pirkkolan monitoimihallin rakentamista ei toistaiseksi voida aloittaa.

Hallinto-oikeus on määrännyt toimenpidekiellon, joka estää rakennustyöt siksi aikaa, kun asiasta tehdyt valitukset käsitellään.

Alue Pirkkolan uutta hallia varten on jo aidattu. Hallihanketta vetävän Pirkkolan Liikuntahallit -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kirsi Eräkangas kertoo, että puiden kaato oli tarkoitus aloittaa tällä viikolla.

Nyt niin ei kuitenkaan tapahdu.

Eräkangas sai tietää hallinto-oikeuden päätöksestä tällä viikolla. Hän ei osaa sanoa, minkälaisen viivästyksen toistaiseksi voimassa oleva toimenpidekielto aiheuttaa.

– Emme ole osanneet varautua vielä mihinkään, mutta kyllähän tämä vaarantaa koko hallihankkeen, mikä tietysti onkin Keskuspuiston puolustajilla ollut tavoite.

Eräkangas viittaa hallihanketta – tai tarkemmin ottaen sen tämänhetkistä sijaintia – vastustaviin tahoihin. Uusi urheiluhalli on tarkoitus rakentaa Keskuspuistoon Pirkkolan uimahallin kylkeen.

Hankkeen vastustajat haluaisivat säästää hallille varatun metsäkaistaleen, joka sijoittuu Keskuspuiston kapeimpaan kohtaan.

Eräkankaan mukaan hallin rakennustöiden keskeytys on ongelmallista etenkin kahdesta syystä.

Ensinnäkin hallin oli tarkoitus valmistua vuoden 2021 elokuussa – samaan aikaan, kun koulut ja syksyn sisäliikuntakausi alkavat.

– Esimerkiksi urheiluseura sitoutuu vuoroihin koko vuodeksi, jolloin uuden hallin avaamisesta kesken kauden aiheutuisi sen vajaakäyttöä, Eräkangas sanoo.

Toisaalta rakennusprojekti on paraikaa käynnissä, mikä maksaa. Lisäksi töiden siirtäminen talviaikaan aiheuttaisi uusia kustannuksia.

Eräkangas ei kuitenkaan osaa vielä sanoa, kuinka pitkä viivästyksen tulisi olla, että hanke laitettaisiin jäihin.

Antaako rakennuskielto lisäaikaa keskustelulle vaihtoehtoisista hallipaikoista?

Nykyistä sijaintia vastustavat tahot ovat ehdottaneet monitoimihallille vaihtoehtoisia paikkoja, kuten parkkialuetta uimahallin pohjoispuolella.

Viimeisimpänä kymmenhenkinen asiantuntijaryhmä on esittänyt, että Helsingin kaupunki voisi maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti antaa poikkeusluvan sille, että urheiluhalli sijoitetaan toiseen paikkaan kuin asemakaavassa on osoitettu.

Ehdotuksen takana on muun muassa kaavoituksen, rakentamisen ja luonnonsuojelun asiantuntijoita.

Hallihanketta vastustava Keskuspuistoryhmä onkin vedonnut, että halliyhtiö ja Helsingin kaupunki ryhtyisivät nyt toimenpidekiellon aikana selvittämään tätä mahdollisuutta.

– Olemme iloisia, että valitus on käsittelyssä, koska se tarjoaa mahdollisuuden keskustella vielä vaihtoehdoista, toteaa aktiivi Susanna Pitkänen ryhmän tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Eräkangas on toista mieltä: hänen mukaansa nyt on jo liian myöhäistä miettiä hallille toista paikkaa.

– Yhteiskunta on meille tämän paikan osoittanut, ja siksi me olemme hallia juuri siihen rakentamassa. Jos hallia lähdettäisiin viemään muualle, niin se olisi ihan uusi projekti ja tällöin arviolta kolme miljoonaa euroa olisi mennyt hukkaan.

Eräkangas toteaa, että halli tulee todelliseen tarpeeseen.

– Urheiluseurat joutuvat tällä hetkellä jättämään halukkaita toiminnan ulkopuolelle, koska nykyiset tilat eivät riitä.

Tontin vuokraus liikuntahallin rakentamiselle meni läpi Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa toukokuun lopussa. Rakennuslupa hankkeelle on myönnetty jo aikaisemmin.

Hallinto-oikeuden määräämästä toimenpidekiellosta Keskuspuistossa kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Tulevan paikkansa vuoksi vastustusta herättänyt Pirkkolan uusi urheiluhalli sai tonttinsa

Lue seuraavaksi