Sairaanhoitopiirin johtaja sote-mallista: "Yleisvaikutelma Keski-Suomen näkövinkkelistä positiivinen"

Juha Kinnunen kiittelee uutta, virtaviivaistettua sote-mallia ja uskoo, että nyt uudistus voi edetä maaliin saakka.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Ambulanssi pysähtyneenä keskussairaalan päivystyksessä.
Keski-Suomen keskussairaala ehtii siirtyä uuteen sairaala Novaan ennen kuin sote-uudistus toteutuu.Petri Aaltonen / Yle

Hallituksen tällä viikolla esittelemä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusmalli saa kiitosta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta Juha Kinnuselta. Uusi malli on hänen mukaansa edellishallituksen karille ajanutta sote-mallia realistisempi, sillä se sisältää vain sote- ja pelastuspalvelut.

Kinnunen on tyytyväinen myös lakiesitysten rahoitusmalliin. Hänen mukaansa suoraan valtiolta tuleva rahoitus lisää talouden ennustettavuutta ja tasaa kuntien välisiä eroja.

–Se luo edellytykset sille, että voidaan suunnitella yhdenvertaisempia ja tasalaatuisempia palveluja, ja se hyödyttää kuntalaisia ihan riippumatta siitä, missä päin maakuntaa he asuvat, Kinnunen arvioi.

Uudenmaan rahoituspaineet arveluttavat

Rahoituksen toteutus kuitenkin arveluttaa Kinnusta. Hän sanoo, että Keski-Suomen rahoitus on ennakkotietojen mukaan uudistuksessa vakaa, mutta tilanne voi muuttua etenkin Uudenmaan ja Helsingin rahoituspaineiden takia.

– Pelkään pahoin, että kun valmistelua viedään eteenpäin, siellä ruvetaan laittelemaan erilaisia kertoimia, joilla varmistetaan Uudellemaalle nykyisen menorakenteen mukainen rahoitusmalli. Sellainen epävarmuus tähän Keski-Suomen kannalta liittyy, Kinnunen toteaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen istuu työhuoneessaan ja katselee käsiinsä hieman hymyillen.
Jaana Polamo / Yle

Juha Kinnunen arvelee myös, että sote-maakuntien mahdollisten uusien investointien rahoitus voi vaikeutua, jos neuvottelupuolena on jatkossa valtiovarainministeriö - ainakin siihen saakka, kunnes maakunnat saavat niille lupaillun verotusoikeuden.

Uudistus helpottaa vuodepaikkapulaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja sanoo, että sote-mallissa on Keski-Suomen näkövinkkelistä kuitenkin enemmän hyvää.

Sote-maakunta helpottaisi esimerkiksi potilaiden siirtoa perusterveydenhuoltoon, kun vaihtoehtoina olisivat kaikki Keski-Suomen noin 500 terveyskeskusvuodepaikkaa, Juha Kinnunen toteaa.

Keski-Suomessa erikoissairaanhoidon hoitovuorokaudet ovat vähentyneet, sillä potilas kotiutetaan tai siirretään terveyskeskussairaalaan heti, kun hänen tilansa ei enää vaadi keskussairaalatasoista hoivaa.

Potilaalle uudistus voi tietenkin merkitä sitä, että häntä kärrätään jatkossa ympäri maakuntaa sinne, missä kulloinkin on vapaa vuode hoito-osastolla.

Kinnusen mukaan kysymys on lähinnä siitä, että potilasta ei makuuteta keskussairaalassa pelkästään sen takia, että oman paikkakunnan terveyskeskuksen vuodepaikat ovat täynnä.

– Tässä on kyse suunnittelusta ja muutamien päivien hoitojaksoista, jotka ensisijaisesti toteutetaan kotipaikkakunnalla tai sen läheisyydessä, Kinnunen sanoo.

Jämsäläiset tervetulleita

Sote-maakuntien perustaminen merkitsee Jämsän paluuta Keski-Suomen terveyspalveluihin, mikä ilahduttaa sairaanhoitopiirin johtajaa. Hän toivottaa jämsäläiset tervetulleeksi, ja sanoo, että kyseessä on merkittävä asia koko maakunnalle.

Juha Kinnunen vakuuttaa, että uuden sairaala Novan kapasiteetti riittää myös jämsäläisten hoitoon, vaikka sairaalan suunnitteluvaiheessa Jämsä ei ollutkaan sairaanhoitopiirin jäsen.

– Valinnanvapaus antaa tietenkin yksittäiselle jämsäläiselle myös mahdollisuuden halutessaan jatkaa vaikkapa sydänsairautensa hoitoa Tampereella, Kinnunen huomauttaa.

Hallituksen lausuntokierrokselle lähtevä lakiesitys lähtee siitä, että sote-uudistus tulisi voimaan vuoden 2023 alusta.

Vuosikymmenet puuhatun uudistuksen toteutumisella on epäilijänsä, mutta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja sanoo olevansa nyt optimistinen sen suhteen, että tällä kertaa urakassa edettäisiinkin maaliin saakka.