Trump puolittaa Saksan amerikkalaisjoukot – Naton pääsihteeri: USA:n läsnäolo Euroopassa on tärkeää kaikille

Yhdysvaltojen tuore ilmoitus herättää keskustelua tänään järjestettävässä Naton puolustusministereiden kokouksessa.

Nato
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitteli Yhdysvaltojen vahvistunutta läsnäoloa Euroopassa kokonaisuudessaan, Saksassa olevien joukkojen vähennyksestä huolimatta.Stephanie Lecocq / EPA

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergiltä penättiin tiistaina puolustusliiton ministerikokouksen yhteydessä kommenttia Yhdysvaltojen tuoreeseen päätökseen puolittaa Saksassa olevat joukkonsa.

Stoltenberg ei maininnut asiaa tiedotustilaisuudessa pitämässään puheessa, jossa hän lähinnä kävi läpi puolustusministereiden kokouksen asialistaa. Kysymyksiä kuitenkin sateli toimittajilta puheen päätyttyä.

– Keskustelin asiasta presidentti Trumpin kanssa viime viikolla. Viestini hänelle oli, että Yhdysvaltojen läsnäolo Euroopassa on hyvä asia Euroopalle, mutta myös Pohjois-Amerikalle ja Yhdysvalloille. Vahva transatlanttinen yhteys on keskeistä puolustusliiton vahvuudelle ja menestykselle, Stoltenberg sanoi.

Lue lisää: Yhdysvallat vetää noin puolet joukoistaan Saksasta

Pääsihteeri kertoi korostaneensa Trumpille, että Yhdysvaltojen läsnäolo Euroopassa lisää rauhaa ja vakautta, mikä on hyvä asia myös Yhdysvalloille.

Stoltenberg lisäsi, että tuoreesta, Saksassa olevia joukkoja koskevasta päätöksestä huolimatta Yhdysvallat ja Kanada ovat kumpikin viime vuosina lisänneet kokonaisuudessa läsnäoloaan eri puolilla Eurooppa.

– Laajemmassa mittakaavassa Yhdysvaltojen läsnäolo on lisääntynyt. Yhdysvallat on nyt ilmoittanut, mitä on ilmoittanut [Saksassa olevista joukoistaan], mutta vielä ei ole päätetty miten ja milloin tämä pannaan täytäntöön. Oletan, että asiasta keskustellaan tämän päivän ministerikokouksessa.

– Oma viestini on ollut ja on edelleen, että pohjoisamerikkalainen läsnäolo Euroopassa on tärkeää, sillä se sitoo Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa yhteen.

Niin ikään tiistaina järjestetyn EU-maiden ulkoministereiden kokouksen yhteydessä tilannetta kommentoi Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Maasin mukaan Saksa ei ole vielä saanut Yhdysvalloilta mitään tarkempia tietoja joukkojen vetäytymisestä. Hän korosti, että amerikkalaissotilaiden läsnäolo on keskeistä Saksan ja Yhdysvaltojen puolustuksen kannalta.

Kaikkonen: Huono suuntaus

EU-ministereiden kokoukseen osallistunut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Ylelle, että Yhdysvaltojen ilmoitus ei juurikaan ollut agendalla tiistain kokouksessa.

– Olettaisin, että Trumpin puheenvuoro voi nousta tulevassa Nato-kokouksessa pikemminkin esille, Kaikkonen arvioi.

Kaikkonen kertoo, että hänen käsityksensä mukaan joissakin Nato-maissa on herännyt huolta siitä, mikä on Yhdysvaltojen rooli tulevaisuudessa Euroopassa.

– Realiteetti on se, että moni EU-maa, varsinkin moni Nato-maa, pitää tärkeänä, että Yhdysvaltojen rooli Euroopassa pysyy vahvana. Kyllä sillä merkitystä on ilman muuta Euroopan turvallisuudelle.

– Pidemmällä tähtäimellä on tärkeää, että EU ottaa enemmän itse vastuuta omasta turvallisuudestaan, mutta siihen on vielä matkaa.

Kaikkoselta kysyttiin, huolestuttaako häntä Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan puolustamiseen.

– Ylipäätään Yhdysvallat on ottanut askeleita, joissa on irtauduttu monenkeskeisestä yhteistyöstä, ja pidän sitä huonona suuntauksena.

Juttua päivitetty klo 14.55 Saksan ulkoministerin kommentein ja klo 17.59 Antti Kaikkosen kommentein.