Hyppää sisältöön

Jopa sadat nuoret aikuiset joutuvat etsimään uuden nukkumapaikan kadulta joka ilta pääkaupunkiseudulla, arvioi asunnottomia auttava järjestö

Vailla vakinaista asuntoa ry:n mukaan asunnottomuus kasvaa erityisesti nuorissa ikäluokissa.

Helsingissä on järjestetty asunnottomille hätämajoitusta myös kirkoissa. Kuvituskuva. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Nuorten määrä kasvaa kadulla yöpyvissä asunnottomissa, arvioi Vailla vakinaista asuntoa ry (VVA).

– Kaikkein huono-osaisimpien eli kadulla olevien asunnottomien nuorten ja kolmikymppisten osuus on selkeästi isompi kuin aikaisempina vuosina, kertoo matalan kynnyksen palveluiden esimies Jussi Lehtonen VVA:sta.

Huhtikuussa Helsingin kantakaupungin julkisissa käymälöissä nukkui Lehtosen mukaan 40–80 ihmistä. Heistä yli puolet oli hänen mukaansa alle 35-vuotiaita.

Helsingissä saattaa majailla taivasalla jopa pari sataa nuorta, arvioi Vailla vakinaista asuntoa ry.

– Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta puhutaan jo sadoista, eikä enää kymmenistä, sanoo Lehtonen.

Kadulla asuva nuori joutuu etsimään itselleen nukkumapaikan joka ilta. Osa heistä hakeutuu hätämajoituksiin, mutta suuri osa etsii yösijan ulkoa jostain suojaisesta paikasta.

– Joskus nuori päätyy yleiseen vessaan, rappukäytävään tai jos käy tuuri, hän pääsee kaverin sohvalle.

Vielä viitisen vuotta sitten kadulla asuvia oli Helsingissä huomattavasti vähemmän. Tämä johtui Lehtosen mukaan pitkäaikaisasunnottomuuden vähennysohjelmasta, jonka avulla useimmille asunnottomille järjestyi katto pään päälle.

Kalkkerssin hätämajoituksessa (siirryt toiseen palveluun) kävi 2013–2014 keskimäärin vain noin viittä ihmistä yössä. Lähes kaikki pitkäaikaisasunnottomat saatiin ohjelman avulla kadulta asumisyksiköihin.

Asunnottomuus lisääntyy nuorissa ikäluokissa tällä hetkellä Lehtosen mukaan siksi, ettei yhteiskunta tue riittävästi heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Se voi näkyä aikuisena asunnottomuutena.

– Kyse on pitkäaikaisista syrjäytymiskehityksistä. Huono-osaisin ryhmä lapsista ja nuorista jää ulos meidän yhteiskunnan palveluista, ja heistä ei saada koppia koulussa eikä myöhemminkään.

Lue lisää: