Simossa tehdään taimitekoja: vanhan turvesuon metsittäminen sitoo hiiltä ja tarjoaa nuorille työpaikkoja

Vanhan turvesuon metsitys tarjoaa töitä noin kymmenelle simolaisnuorelle.

Aino Nikupeteri istuttaa männyntaimia Simossa Lyypäkinaavalla. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Simon Lyypäkinaavalle istutetaan tänä kesänä seitsemän hehtaarin alalle uutta metsää 4H-yhdistyksen Taimiteko-kampanjassa.

Kampanjassa (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) lisätään hiilinieluja metsittämällä alueita, jotka eivät ole olleet vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä. Samalla nuoret saavat kesätöitä.

Taimiteon kautta eri organisaatiot voivat kompensoida omasta toiminnastaan aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

Simossa taimenistutukseen pääsi mukaan kymmenen nuorta, joiden urakkaan kuuluu 10 000 kuusen- ja männyntaimen istuttaminen. 15-vuotias simolainen Aino Nikupeteri on tyytyväinen kesätyöpaikasta.

– Tämä tuli hyvään saumaan, kun ei ollut muuta kesätyötä tarjolla. Kaiken lisäksi tykkään liikkua ja olla luonnossa. On ihan kiva istuttaa näitä taimia, kun se vaikuttaa ilmastoon. Hyvä kun voi vaikuttaa edes jotenkin siihenkin.

Vapo Oy lahjoitti 4H-liitolle alueen vanhalta turvesuolta ja Saastamoisen säätiö lahjoitti istutettavat kuusen- ja männyntaimet.

Vapo on lahjoittanut Taimiteko-kampanjassa myös toisen kohteen Lapissa. Kemijärvellä on tarkoitus tehdä istutustöitä ensi kesänä.