1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Juhannuksena Etelä-Suomessa saa varmasti lähimansikkaa – katso video hämeenkyröläiseltä tilalta

Kylmä huhtikuu viivästytti mansikan kasvua Hämeenkyrössä niin, että viime vuodesta ollaan jäljessä reilu viikko.

Mansikka kypsyy Pirkanmaalla juhannukseksi
Mansikka kypsyy Pirkanmaalla juhannukseksi

Mansikkaa alkaa jo kypsyä Pirkanmaan korkeudella. Yrjölän marjatilalla Hämeenkyrön Mahnalassa satokausi on käynnissä. Kesän ensimmäinen marja poimittiin 20. toukokuuta ja avomaalle päästiin sunnuntaina.

Viime vuodesta ollaan kuitenkin myöhässä – silloin pelloille päästiin reilu viikko aikaisemmin. Tämän satokauden kasvua hidasti huhtikuun hyytävä jakso.

Tommi Yrjölä uskoo, että tulossa on hyvä mansikkakesä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Tästäkin mansikkapellosta menetettiin ensimmäisiä nuppuja, kun luotin, että ne säilyvät harson alla. Halla vei ne, ja sen takia siellä on nyt niin vähän marjoja, sanoo parikymmentä vuotta mansikkatilaa pitänyt Tommi Yrjölä.

Kokenut marjanviljelijä uskoo, että kesästä tulee hyvä, sillä kasvustot ovat kuitenkin pääosin hyvässä kunnossa. Asiakkaat pääsevät pelloille poimimaan marjoja viimeistään juhannuksena.

– Juhannusaatto on ollut meillä tosi usein ensimmäinen itsepoimintapäivä. Nyt en lähde veikkaamaan, aloitetaanko aattona vai jo aatonaattona, Yrjölä sanoo.

Yrjölän Marjatilalla työskentelaa noin 15 palkattua poimijaa. Pääosin asiakkaat poimivat kuitenkin marjansa itse. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Meillä on paljon asiakkaita, jotka haluavat tulla poimimaan juuri juhannuksena. Ja mansikkahan on juhannuksen tärkein herkku.

Vaikka helle halasikin kesäherkun juhannuskuntoon, mansikka ei yleensä nauti kuumasta. Jos marjatilallinen saisi toivoa, lämpötila pysyisi koko kesän 18 asteessa. Ja joka kolmas yö saataisiin tunnin verran reipasta sadetta.

Mansikka tarvitsee sopivasti vettä ja lämpöä kasvaakseen ja kypsyäkseen. Kuva: Marjut Suomi / Yle