1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmeniä koiria Espanjasta salakuljettanut pariskunta tuomittiin ehdolliseen vankeuteen – osa koirista sairaita, rotukoirat sekarotuisia

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2014–2018 aikana.

Eläinten salakuljetus
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut pariskunnan molemmat osapuolet 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen koirien salakuljettamisesta. Heidät todettiin syyllisiksi myös useisiin petoksiin, eläinsuojelurikokseen sekä eläintunnistusjärjestelmästä annetun lain rikkomiseen.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2014–2018 aikana.

Pariskunta toi oikeuden mukaan ainakin 91 koiraa Espanjasta Suomeen, vaikkei heitä ole rekisteröity eläinten maahantuojaksi. Myös koirien asiakirjoissa oli puutteita.

Pariskunta myi koirat eteenpäin pääosin 850–1600 euron hinnalla. Pariskunta tuomittiin myös maksamaan korvauksia niin koirien ostajille kuin valtiolle.

Koiria kohdeltiin huonosti

Osa koirista todettiin sairaiksi, vaikka myyjä on vakuuttanut koirat terveiksi. Koirilla on todettu mm. sikaripunkkia, sisäloisia, iho-oireita, epileptisiä kohtauksia ja rakenteellisia vikoja.

Koiria myös kohdeltiin huonosti kuljetuksissa ja Suomessa.

Tampereella tehdyssä tarkastuksessa huomattiin, että koiria pidettiin vakavasti puutteellisissa oloissa. Rivitaloasunnossa oli 24 koiraa, joista kahdeksan alle luovutusikäistä pentua. Kaikille koirille ei esimerkiksi ollut tarjolla vettä, ilmanlaatu oli huono, eikä koirien iho-ongelmia oltu hoidettu.

Tuomio on lainvoimainen.

Lisätty 21.7.2020, että tuomio on lainvoimainen.

Lue lisää:

Pakettiautossa Espanjasta Suomeen matkasi 14 koiraa ja 3 lasta – pariskuntaa epäillään laittomasta koirabisneksestä

Tamperelaisnainen vangittiin epäiltynä koirabisneksestä – toi koiria Espanjasta ja myi niitä eteenpäin

Lue seuraavaksi