THL: Seksitautien määrä kasvoi selvästi viime vuonna, klamydiatartuntoja rekisteröitiin enemmän kuin koskaan aiemmin

On epäselvää, johtuuko kasvu tautitapausten lisääntymisestä vai testausaktiivisuudesta. Todellisuudessa seksitauteja on tilastoitua enemmän, sillä monet sairastavat tauteja oireettomana.

Klamydiatestinäytteitä tutkitaan muun muassa Turun yliopistollisen keskussairaalan sukupuolitautien poliklinikalla. Kuvituskuva. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Seksitautien eli sukupuolitautien määrä kasvoi selvästi vuonna 2019, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Uusia klamydiatartuntoja todettiin yli tuhat enemmän kuin vuonna 2018. Kaikkiaan klamydiatartuntoja havaittiin 16 200. Luku on suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

Tartunnan saaneista peräti 80 prosenttia oli alle 30-vuotiaita. Naisia tartunnan saaneista oli 58 prosenttia ja miehiä 42 prosenttia.

Myös tippuri- ja kuppatartuntojen määrä kasvoi. Tippuria todettiin yhteensä 600 tartuntaa, mikä on sata tartuntaa enemmän kuin vuonna 2018. Kuppaa todettiin vajaat 250 tartuntaa, 60 tapausta enemmän kuin edellisvuonna.

THL:n ylilääkärin Tuula Hannila-Handelbergin mielestä seksitautien määrään olisi syytä kiinnittää huomiota.

– Pidän kasvua merkittävänä. Yhä edelleen pitää viedä iloista valistusasiaa eteenpäin ja kertoa mitä seksitaudit ovat ja miten niitä voidaan ehkäistä.

Tartunnan saaneen kumppanit jäljitetään

Tartuntojen määrän kasvu saattaa osin selittyä sillä, että testejä tehdään enemmän. Esimerkiksi kotiin tilattava etätestaus on helpottanut testien tekemistä. Samalla testillä pystytään selvittämään sekä klamydia että tippuri.

THL ei kuitenkaan tiedä tarkkoja testausmääriä eikä näin ollen tiedetä, kuinka iso osa testin tehneistä on saanut tartunnan.

– Kunnissa on pyritty lisäämään mahdollisuutta hakeutua matalalla kynnyksellä testeihin, Hannila-Handelberg sanoo.

Tartuntoja on todennäköisesti huomattavan paljon enemmän kuin mitä tilastot kertovat, sillä monille seksitauti on täysin oireeton.

– Iso osa seksitautitartunnoista voi olla oireettomia. Klamydiatartunnoissa jopa puolet miehistä ja 70 % naisista on oireettomia.

Oireettomat tartunnat todetaan yleensä jäljityksen kautta. Sitä tehdään lähtökohtaisesti aina, kun seksitauti todetaan.

– On hirveän tärkeä asia, että oireettomatkin saadaan testeihin ja hoidetaan.

Lue myös: