1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea hylkäsi Etelä-Korean tarjouksen erityislähettiläiden johtamista neuvotteluista

Etelä-Korean mukaan viimeaikaiset tapahtumat ovat vahingoittaneet pysyvästi maiden suhteita.

Eteläkorealaiset merijalkaväen sotilaat partioivat Yeonpyeongin saarella keskiviikkona. Kuva: EPA

Pohjois-Korea on hylännyt Etelä-Korean tarjouksen erityislähettiläiden johtamista neuvotteluista. Neuvotteluiden tarkoituksena oli lieventää maiden kiristyneitä välejä.

Etelä-Korean yhdistymisministeri on kertonut olevansa valmis eroamaan tehtävästään. Ministeri vastaa maiden välisistä suhteista.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimisto KCNA:n välittämä kielteinen vastaus tuli päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea tuhosi Koreoiden yhteistoimiston Kaesongin rajakaupungissa. Voit lukea tapauksesta lisää tästä.

Lue myös: Pohjois-Korean johtajan sisko uhkaa Etelä-Koreaa kostotoimilla – Kim Yo-jongin mukaan armeija on valmis toimimaan, yksityiskohdat pimennossa

Etelä-Korean mukaan se ei voi hyväksyä Pohjois-Korean kohtuutonta käytöstä, kertoo uutistoimisto Reuters. Pohjois-Korean armeija kertoi eilen myös olevansa valmis siirtämään joukkoja maiden väliselle demilitarisoidulle vyöhykkeelle.

Etelä-Korean presidentinkanslian mukaan Pohjois-Korean viimeaikaiset toimet ovat vahingoittaneet pysyvästi maiden välisiä suhteita.

Pohjois-Korea on puolestaan syyttänyt naapurimaataan suhteiden heikkenemisestä.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisar Kim Yo-jongin mukaan Etelä-Korean tulisi pyytää anteeksi esimerkiksi aktivistien rajan yli lähettämiä lentolehtisiä. Hän kommentoi tilannetta tänään keskiviikkona uutistoimisto KCNA:lle uutistoimisto Tassin mukaan.

Pohjois-Korea kertoi kesäkuun alkupuolella aikeistaan katkaista yhteydet naapurimaahansa Etelä-Koreaan. Silloin se kutsui Etelä-Koreaa Pohjois-Korean "viholliseksi". Pohjois-Korea on myös arvostellut etelänaapurinsa presidenttiä Moon Jae-inia.

17.6. klo 12.44: Juttua päivitetty tiedolla Etelä-Korean yhdistymisministerin eroaikeista.

Lue myös:

YK: Koronaepidemia on vaikuttanut dramaattisesti Pohjois-Koreaan – kodittomia ja katulapsia yhä enemmän

Etelä-Korean tiedustelupalvelu: Huhut Kim Jong-unille tehdystä leikkauksesta eivät pidä paikkaansa

Pohjois-Korea on pyytänyt vaivihkaa ulkomaista apua, vaikka kieltää kärsivänsä koronavirusepidemiasta – erakkovaltion todellinen tilanne on arvoitus