Saimaan vesille saatiin uusi retkisatamien huoltoalus – uutta M/S Roope-Saimaata odotettiin kymmenkunta vuotta

Puumalassa kotisatamaa pitävällä Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen aluksella huolletaan erityisesti eteläisen Saimaan kohteita.

veneily
Puumalan kyltti ja Roope-Saimaa-huoltoalus satamassa.
Uuden M/S Roope-Saimaan kippari Mikael Laine ja Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen hallituksen jäsen Topiantti Äikäs aluksen kotisatamassa.Sari Ursin / Yle

Retkisatamia huoltava Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys on saanut Saimaan vesille uuden huoltoaluksen.

Uuden M/S Roope-Saimaan kotisatama on Puumalassa, ja sen avulla huolletaan erityisesti eteläisen Saimaan retkisatamia. Katamaraanirunkoinen alumiinivene on 13 metriä pitkä, ja siinä on kaksi perämoottoria, nosturi sekä kaksi kuution jätevesitankkia septitankkien tyhjennystä varten.

– Uutta alusta on haluttu varmaankin kymmenen vuotta, ja tämän hankkeen kesto oli noin kolme vuotta, Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen hallituksen jäsen Topiantti Äikäs sanoo.

Yhdistys sai aluksen hankintaan muutama vuosi sitten 500 000 euron avustuksen valtion lisätalousarviosta. Lisäksi Savonlinnan, Puumalan, Sulkavan, Enonkosken ja Rantasalmen kunnat sekä Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö myönsivät hankintaan 46 500 euron avustuksen. Lisäksi yhdistys sai varainkeräyksen kautta noin 40 000 euroa lahjoituksia yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Edellinen yhdistyksen huoltoalus oli vuodelta 1981.

Kippari toivoo lakikertausta

Huoltoaluksen kippari Mikael Laine toivoo veneilijöiden olevan liikkeellä tietyllä nöyrällä asenteella.

– Täällä on ainutkertainen järviluonto, joka on pysynyt puhtaana. Pidettäisiin se sellaisena.

Pidä Saaristo Siistinä huoltaa lähemmäs sataa kohdetta Saimaalla. Töihin kuuluu muun muassa roskisten tyhjentämistä, huussien siivousta sekä rakenteiden kunnossapitoa.

– Retkisatamissa täytyy muistaa, että ne ovat heppoisia laitureita ja rakenteita. Useammissa paikoissa on kyltit, että kylkikiinnitys on kielletty. Se ei ole pelkästään sen takia, että sinne mahtuisi veneitä. Laiturit eivät meinaa kestää tuulikuormaa, Laine sanoo.

Roope-Saimaa aluksen kyltti aluksen kyljessä.
Sari Ursin / Yle

Muita muistettavia asioita ovat kello 22 alkava laiturirauha, korkeintaan kolmen yön viipyminen samassa retkisatamassa sekä siisteys.

Ennen kaikkea Laine toivoo vesilläliikkujien ottavan haltuun uudistuneen merilain perusasiat haltuun.

Lue myös:

Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys aloittaa elokuussa uuden huoltoaluksen koeajot – M/S Roope-Saimaa vesillä viimeistä kesää

Kesäkuun alusta veneisiin on nimettävä päällikkö – myös liikennevirhemaksut tulevat vesille