1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

SVT: Ruotsalaisnainen pakeni al-Holista – Matkusti Turkin avulla takaisin Ruotsiin

SVT:n tietojen mukaan Syyrian kurdialueella toimii salakuljettajaryhmiä, jotka vapauttavat vankeja al-Holista rahaa vastaan.

Tuntemattomia naisia lapsineen al-Holin leirillä kesäkuussa 2019. Kuva: Ahmed Mardnli / EPA

Ruotsalaisnainen, joka on ollut mukana terroristijärjestö Isisin toiminnassa on saapunut Ruotsiin, kertoo maan yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun).

SVT:n mukaan hän oleskelee Göteborgin alueella. Häntä ei ole pidätetty, mutta häntä epäillään sotarikoksista.

Naisen kerrotaan olevan noin 30-vuotias. Hän matkusti Syyriaan vuonna 2013. Hänellä on ollut aviomies ja lapsi, jotka molemmat ovat SVT:n tietojen mukaan kuolleet.

Ihmissalakuljettajilla uusi bisnes

Nainen on ollut vangittuna al-Holin vankileirillä, jonne on koottu Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Ihmissalakuljettajien avulla hän pääsi pois leiriltä. Salakuljettajat auttoivat hänet Turkkiin, jonka viranomaiset toimittivat hänet lennolle Ruotsiin.

Al-Holin leirillä on edelleen noin 70 000 vankia hyvin vaikeissa oloissa. SVT:n tietojen mukaan salakuljettajat vaativat sadasta tuhannesta jopa miljoonaan Ruotsin kruunuun (10 000 – 100 000 euroa) kuljettaakseen vankeja pois leiriltä. Mitä suuremman summan vanki maksaa, sitä todennäköisemmin vapautus onnistuu, SVT kertoo.

Al-Holista on päässyt SVT:n mukaan ulos ainakin kymmenissä laskettava määrä vankeja, heidän joukossaan neljä ruotsalaista naista ja heidän lapsensa.

Myös Suomeen saapui al-Holista toukokuussa kolme Isiksen toiminnassa mukana ollutta naista ja kymmenen lasta. Lue tapauksesta lisää tästä.