Hyppää sisältöön

Marika Juntikka juo aamukahvinsa kasvihuoneessa eikä kaipaa omaa pihaa kauemmaksi – kun puutarhahype valtasi Suomen, multaa piti alkaa valmistaa kellon ympäri

Monet kauppapuutarhat ovat jo sulkeneet ovensa, koska myytävää ei enää ole.

Keminmaalaisen Marika Juntikan kasvihuoneessa kasvaa muiden muassa tomaatteja ja chilejä. Kuva: Laura Valta / Yle

Puutarha-ala on päättämässä kummallisinta sesonkiaan vuosikymmeniin. Kesäkukat ja vihannesten taimet myytiin loppuun ennätysajassa ja osa puutarhoista sulki ovensa jo kesäkuun alussa.

Rovaniemeläiselle Niskan puutarhalle ajaa autoja peräkanaa vain päätyäkseen tekemään u-käännöksen suljettu-kyltin edessä. Äitienpäivänä alkanut myyntisesonki oli kiivain ainakin pariinkymmeneen vuoteen.

– Äitienpäivän jälkeen oli muutaman päivän päivän hengähdystauko. Sitten se räjähti käsiin ja kolme viikkoa oli yhtä rallia, sanoo Marja Niska.

Neljä suurta kasvihuonetta ammottaa tyhjyyttään viikkoa ennen juhannusta, mitään ei ole jäänyt. Tarmo Niska kertoo, että ensimmäisenä menivät hyötykasvit, kuten tomaattien ja kurkkujen taimet.

– Keväällä melkein tuplasimme tomaatintaimien määrän. Välillä hirvitti ja toppuuttelin vaimoa, ettei tuollaisia määriä kukaan tule ostamaan. Mutta ne loppuivat kesken ja vielä satoja olisi mennyt, Tarmo Niska toteaa.

Kasvihuoneiden tuntumassa parveili myös paljon innokkaita ensikertalaisia.

– Ihan aloittelijoita oli tosi paljon. He kyselivät, että mikä tämä kasvi on ja miten tämä kasvatetaan.

Aamukahvit kasvihuoneessa

Puutarhainnostuksen uskotaan juontuvan suoraan siitä, että tänä kesänä niin moni on kotona ja pihaa tulee katseltua uusin silmin. Keminmaalainen Marika Juntikka ei ole ensimmäistä kesää asialla, mutta uuden kasvihuoneen myötä sormet ovat entistä tukevammin mullassa.

– Ennen kuin sain kunnolla kasvihuoneessa mitään kasvamaankaan, kävin juomassa aamukahveja siellä ja nauttimassa lämmöstä ja tunnelmasta.

Nyt kasvihuoneessa kasvaa esimerkiksi tomaatteja ja chilejä. Pihalle on laitettu myös marjapensaita.

– Tänä keväänä on ollut tosi mukavaa, että ei ole tarvinnut oikeastaan kotipihalta lähteä kun on saanut siinä harrastaa. Mihinkään reissuun en ole kaivannut, Juntikka kertoo.

Ainoat Niskan puutarhalla jäljellä olevat kukat ovat menossa Lapin yliopistolle ja odottavat kuljetusta. Kuva: Annu Passoja / Yle

Kauppapuutarhaliitossa tiedetään, että puutarhahype on vallannut koko Suomen. Ensimmäiset kauppapuutarhat sulkivat ovensa jo kesäkuun alussa, koska mitään myytävää ei enää ollut.

– Suurimmassa osassa Suomea kasvit ovat pääsääntöisesti nyt loppu. Tällaista ilmiötä emme ole ennen nähneet, toteaa toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen juhannusta edeltävänä maanantaina.

Yleensä puutarhat ovat eteläisessä Suomessa auki ainakin juhannukseen, pohjoisessa kenties heinäkuun puolelle.

Multarekka nähty Prisman liikennevaloissa

Ainakin Rovaniemen seudulla kävi jopa niin, että multa loppui hetkellisesti kaupoista. Puutarhaharrastajien Facebook-ryhmässä raportoitiinkin kasvatusvinkkien ohessa myös silminnäkijähavaintoja multarekan liikkeistä.

Kekkilästä kerrotaan, että mullan kysyntä eteläisemmässä Suomessa oli “järkyttävän suurta” ja kun kasvukausi viimein tuli pohjoiseen, multaa ei riittänytkään.

Sitä alettiinkin ripeästi valmistaa kolmivuorotyönä öitä ja viikonloppuja myöten.

– Sinä aikana syntyy aika paljon multaa, toteaa liiketoimintajohtaja Mikael Johansson ja kiittää työntekijöitä joustavuudesta.

Aiemmin kaksi vuoroa on riittänyt.

– Vanhojen tilastojen perusteella tiedetään, että kuinka paljon multaa tarvitaan. Tänä keväänä puhutaan kuitenkin kymmenien prosenttien kasvusta, se yllätti kaikki, Johansson sanoo.

Marja ja Tarmo Niska ovat jo aloittaneet kasvihuoneiden siivouksen ennätyksellisen vauhdikkaan myyntisesongin jälkeen. Kuva: Annu Passoja / Yle

Pysyvää vai tilapäistä?

Nyt puutarhoilla mietitään, oliko koronakevään puutarhahulluus ohimenevää vai lisäsivätkö poikkeusolot multasormien määrää pysyvästi. Taimitilaukset ensi keväälle pitää tehdä alkusyksystä.

– Tämä on juuri sitä puutarhurin visaista arkea miettiä, että mitä peliliikkeitä teen, jotta olen ensi vuonna mukana sesongissa oikealla kasvimäärällä, Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta toteaa.

Jalkanen ajattelee, että jonkinlainen pysyvä hyppäys tapahtui. Hän uskoo, että puutarhayrittäjät varaavat ensi keväälle enemmän kasveja, jos kasvihuoneissa vain on yhtään tyhjää tilaa. Useimmilla ei ole ja uuden kasvihuoneen rakentaminen taas on Jalkasen mukaan niin iso investointi, että siihen tuskin ryhdytään yhden kevään perusteella.

Niskan puutarhalla tunnelma on huojentunut. Alkuvuosi oli 24:sta yrittäjävuodesta ylivoimaisesti vaikein ja jännittävin, sanoo Tarmo Niska.

Yrittäjäpariskunta pyöritti pitkin kevättä päässään kaikkia mahdollisia skenaarioita lähtien siitä, että kukaan ei tule. Pakettiautoja ja kuskeja varattiin kotiinkuljetuksia varten, mutta niitä ei lopulta tarvittu lainkaan.

– Nyt alkaa henkisesti helpottaa. Kaikki on kuitenkin yhden kortin varassa. Jos ei kolmen viikon aikana tule liikevaihtoa, niin sitten on aika tiukka paikka elää seuraava vuosi.

Seuraavat viikot kuluvat tyhjissä kasvihuoneissa. Kasvatuskouruja on kuurattavaksi useiden kilometrien edestä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää: