Hyppää sisältöön

Jääkaapin kokoiset järkäleet siirtyvät koneella, mutta viimeiset kivet asetellaan käsin – taimen pääsee taas kutemaan Mämmenkoskeen

Kalojen nousu Kuhnamosta Keiteleeseen on ollut mahdotonta yli 50 vuotta. Nyt tie on taas auki.

Näin syntyy luonnonmukainen taimenkoski
Näin syntyy luonnonmukainen taimenkoski

Kuusi vuotta sitten äänekoskelainen Matti Heinonen muisteli Mämmenkosken sillalla kalakaverilleen Hannu Lehmoselle seuranneensa pikkupoikana koskessa kutevia taimenia. Tuolloin elettiin 1950-lukua.

Taimenta ei ole ollut Mämmessä puoleen vuosisataan, sillä 1970-luvulla metsäteollisuus patosi kosken ja aloitti Keiteleen säännöstelyn saadakseen sähköä kartongin tuotantoon.

Mämmenkosken uoma vuonna 2017. Kuva: Veli-Matti Paananen / Pohjois-Savon ely-keskus

– Matti ehdotti, että eikö olisikin hienoa, jos palautettaisiin taimen Mämmenkoskeen, kertoo Lehmonen, joka toimii Mämmen hoitokunnan puheenjohtajana.

Seuraavassa hoitokunnan kokouksessa idea esiteltiin muillekin kalamiehille. Siitä lähti liikkeelle kosken ennallistaminen.

Lähes päivälleen kuusi vuotta myöhemmin 50 vuotta suljettuna ollut koski kohisee jälleen.

Vuosikymmenet pusikon keskellä kulkenut suora vesiränni on muuttunut polveilevaksi veden juoksuksi, jossa löytyy piilopaikkoja taimenen poikasille ja kutusoraikkoja mädin laskemiseen.

Matka ideasta valmiiseen koskeen kesti kuusi vuotta. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Hoitokunta teki ison työn vakuuttaakseen yhteistyökumppanit hankkeen kannattavuudesta.

Hanketta lähti rahoittamaan WWF, Pohjois-Savon ely-keskus sekä paikallinen Metsä Boardin kartonkitehdas, jonka hallussa on vesistön säännöstelylupa.

Poikkeuksellinen rahoitus kestävään ratkaisuun

Kunnostukseen vaadittava 110 000 euroa saatiin lopulta kasaan sillä, että metsäyhtiö maksoi poikkeuksellisesti seuraavan kymmenen vuoden kalatalousmaksut etukäteen.

– Näin saadaan ympäristön tilaan tehtyä pysyviä parannuksia. Kalatalousvarojen käytön kannalta tällaiset hankkeet ovat järkeviä, sanoo ympäristöjohtaja Timo Kanerva Metsä Boardilta.

Tavallisesti yhtiö maksaa ely-keskukselle vuosittain kalatalousmaksun, jolla vesistöön saadaan muun muassa istutettua kalanpoikasia.

– Mämmen osakaskunnan vuosibudjetti on pieni, noin 3000 euroa. Sillä summalla ei paljon koskia kunnostella, sanoo Lehmonen.

Kalatalousvaroja on järkevää käyttää pysyviin ympäristötoimiin, sanoo Metsä Boardin ympäristöjohtaja Timo Kanerva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Metsä Board toimi myös kunnostuksen rakennuttajana.

– Emme ole olleet aikaisemmin mukana ympäristön ennallistamishankkeissa, eli siinäkin mielessä tämä on ollut mielenkiintoinen ja harvinainen työrupeama, kertoo Kanerva.

Hän nauraa, että työn aikana porukalle on muodostunut oma lentävä lause: "Jos olisin taimen, haluaisin asua täällä".

Mallia on otettu luonnosta

Kunnostuksen suunnitteli ja valvoi Jarmo Pautamo, joka on kartoittanut lohikalojen poikaspaikkoja luonnonvesissä jo 20 vuoden ajan.

– Kun on luonnossa nähnyt, millaisessa ympäristössä poikaset parhaiten selviytyvät, niin kunnostustöissä on voinut hyödyntää sitä tietoa.

"Taimenenpoikaset talvehtivat erilaisessa ympäristössä kuin missä ne kesänsä uiskentelevat. Tämä on tärkeää ottaa huomioon koskikunnostuksia tehdessä", sanoo Apajax Oy:n yrittäjä Jarmo Pautamo. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Pari kuukautta kestänyttä ennallistamistyötä edelsi neljän vuoden suunnittelu. Hyvistä suunnitelmista huolimatta luonto pääsee aina yllättämään.

– Olen joutunut muutaman kohdan suunnittelemaan kolmeen kertaan uudelleen kunnostuksen aikana. Tämä työ tapahtuu siinä tekemisen aikana, koska et voi koskaan etukäteen tietää mitä sieltä tulee vastaan.

Työ alkoi sillä, että veden virtaus estettiin uomassa kokonaan.

Sen jälkeen kaivinkone on tehnyt rouhean työn: jääkaapin kokoisia kivenjärkäleitä on siirretty millintarkkaan mietityille paikoille ja nyrkin kokoisia kiviä kasattu uoman mutkiin siihen mihin pitää.

Taimenenpoikasilla pitää olla juuri oikeanlaiset piilopaikat, joihin petokalat eivät yllä. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Viimeistely tapahtuu kuitenkin käsityönä ja vedessä kahlaten.

– Tehdään vielä pieniä virtausohjauksia ja korjaillaan luonnottoman näköiset kohdat silmälle sopiviksi. Kutusoran levittäminen vielä ja homma on valmis, hymyilee Pautamo.

Nyt vaelluskaloilta on poistunut yksi lukuisista esteistä, joita ihminen Suomen vesistöihin on rakentanut.

SYKEn karttapalvelun (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskeisiä vaellusesteitä on Suomessa noin 700.

Lisäksi on satoja, ellei jopa tuhansia pienempiin vesistöihin unohtuneita patoja, vanhoja myllyjä ja muita rakennelmia, jotka haittaavat kalojen liikkumista ja lisääntymistä.

Järvitaimenta ja ihmisiä odotellaan

Vesi Kuhnamon ja Keiteleen välillä virtaa kirkkaana, kutusora on pakoillaan ja taimenenpoikasille sopivat kivenkolot odottavat pieniä piiloutujia.

Kalastus on kielletty 200 metriä kosken ylä- ja alajuoksun suuntaan.

Lehmonen kertoo, että kosken partaalle on tulossa muistolaatta myllärin pojalle, joka pani kunnostuksen käyntiin. Kuva: Jaana Polamo / Yle

– Me odotamme, että uhanalainen järvitaimen löytää koskeen kutemaan. Toivomme myös, että ihmiset osaisivat tulla tänne rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta, kertoo Lehmonen.

Suurin osa rakennustyöstä on tehty kaloja varten, mutta sillan pieleen tehtiin pieni uimapoukama, josta myös ihmiset pääsevät vilvoittautumaan virtaavaan veteen.

Kunnostusidean isä Matti Heinonen ei ehtinyt nähdä koskea valmiina, sillä hän kuoli muutamaa kuukautta ennen töiden alkua.

Tämän päivän pikkupojilla on kuitenkin mahdollisuus päästä seuraamaan taimenen kutua Mämmenkoskessa vuosikymmenten tauon jälkeen.

Mämmenkoski on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset taimenenpoikaset. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kosken ennallistamistyön aikana ohikulkijat ovat pysähtyneet juttelemaan ja antaneet palautetta työstä.

– Mieleen on jäänyt päivä, kun paikalla oli useampi herra katsomassa työmaata ja ohiajava auto pysähtyi sillalle. Kuski veivasi ikkunan auki ja huusi "Tämä on isänmaallinen teko!", hykertelee Pautamo ja siirtää vielä yhden kiven hieman parempaan asentoon.