Lahti pomppaa esiin 2000-luvun henkirikostilastoista – Kysyimme, näkyykö väkivalta lahtelaisten arjessa

Suomen kaupunkien kaupunginosista Lahden keskusta-alueella on tehty eniten henkirikoksia tai niiden yrityksiä.

turvallisuus
Gallup: Rikostilastot eivät säikäytä lahtelaisia
Gallup: Rikostilastot eivät säikäytä lahtelaisia

Murhien, tappojen ja niiden yritysten määrä on kasvanut Suomessa kevään aikana, mutta lyhyen ajan tilastosta ei voida vetää johtopäätöksiä, sanoo yliopistotutkija Martti Lehti Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista Krimosta.

Pitkän ajan kuluessa henkirikokset ovat Suomessa vähentyneet muiden kehittyneiden maiden tapaan. Erityisesti miesten naisia kohtaan kohdistama väkivalta on vähentynyt. Henkirikoksen tekijä on Suomessa keskimäärin 38-vuotias alkoholisoitunut, työtön, yksin elävä mies.

Syytä henkirikosten vähenemiseen ei kuitenkaan tiedetä.

Lue lisää:

Henkirikokset rajussa kasvussa tänä keväänä, poliisi: "Ei ole kontrollia, minne veitsen isku päätyy" – katso kartalta 2000-luvun Suomen väkivaltaisimmat paikat

Lahden keskusta-alue on henkirikosten ykkönen

Suomen kaupunkien kaupunginosista Lahden keskusta-alueella on tehty eniten henkirikoksia tai niiden yrityksiä selviää, Ylen laajasta selvityksestä.

Päijät-Häme näkyy tilastoissa muutenkin. Väkilukuun suhteutettuna henkirikoksia tai niiden yrityksiä on tehty Päijät-Hämeen kunnista kuitenkin eniten Hartolassa, joka on tilastojen valossa toiseksi väkivaltaisin kunta.

Lahdessa on tehty 270 henkirikosta tai sen yritystä 2000-luvun aikana. Hartolassa määrä on viisitoista.

Lahden sisällä eniten henkirikoksia on tehty Keski-Lahdessa 77 kpl. Mukkulassa tehtyjä rikoksia on tilastoitu 28, Liipolassa ja Kärpäsessä 20.

Kaupunginosien kärkisijat henkirikostilastoissa vuosilta 2000–2020. Vuodelta 2020 tilastossa on mukana tapaukset tammi-toukokuulta. Kaupunginosista eniten henkirikoksia tehtiin Keski-Lahdessa (77), sitten Helsingin Kalliossa (54), Espoon Matinkylässä (51), Kuopion Petosella (42), Forssan keskustassa (40), Espoon keskuksessa (39), Helsingin Kluuvissa (37), Vantaan Myyrmäess (36), Espoon Leppävaarassa (36) ja Helsingin Kontulassa (35).
Renja Nurmi / Yle

Kaikki kotiväkivalta ei näy tilastoissa

Vaikka korona-aika on lisännyt poliisin kotihälytysten määrää, ei muutos näy Lahden ensi- ja turvakodeissa.

Valtakunnallisesti turvakotien asiakasmäärät ovat kasvaneet, mutta yhtenä syynä voi olla turvakotipaikkamäärien kasvu.

Lahden ensi- ja turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen arvelee, että Lahden seudulla avun hakemista on jonkun verran hillinnyt koronatilanne. Apua tarvitsevien auttaminen chatin kautta on kuitenkin lisääntynyt poikkeusaikana.

Läheskään kaikki kotiväkivalta ei näy tilastoissa. Ihalainen kertoo, että harva asiakas tekee rikosilmoituksen poliisille.