1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhannusliikenne

Etätyöläiset ovat juhannusliikenteen yllätyskortti, koska osa heistä on jo maalla – katso tästä, mihin jonoja syntyy

Suurin paine tieliikenteessä suuntautuu torstaina maanteille pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta poispäin, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista arvioidaan.

Liikennemäärien ennakoiminen on tänä juhannuksena ollut haastavaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Juhannuksen menoliikenteen vilkkaimmaksi päiväksi ennakoidaan perinteiseen tapaan juhannusaaton aattoa eli torstaita, paluuliikenteen pääpäiväksi taas juhannussunnuntaita.

Tieliikenteessä juhannuksen menoliikenne on Etelä-Suomessa vilkkainta torstaina kello 12–19 välillä, jatkuen pohjoisessa Suomessa vielä hieman myöhempäänkin, valtion liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finland ennakoi. Myös juhannusaatto-perjantain aamupäivän menoliikenteen ennakoidaan olevan runsasta.

Vilkkaimman paluuliikenteen taas ennakoidaan alkavan sunnuntaina aamupäivästä, jatkuen Etelä-Suomessa aina kello 20–22 saakka.

Juhannuksen aatonaatto on vuositasolla vuoden vilkkaimpia tieliikennepäiviä. Tänä vuonna liikenne saattaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtavan asiantuntijan Jussi Pohjosen mukaan poiketa edellisvuosista.

Esimerkiksi juhannusfestivaalien kaltaisia, paljon liikennettä kerääviä suuria tapahtumia ei tänä kesänä koronan jäljiltä ole. Myös etätyö saattaa Pohjosen mukaan näkyä juhannusliikenteessä: kaikki eivät välttämättä ole torstaina suuntaamassa tien päälle töistä iltapäiväneljän jälkeen.

Liikennemäärien ennakoiminen on tänä juhannuksena ollut haastavaa.

– Eli liikenne saattaa jakaantua, saattaa olla että ihmiset ovat tehneet mökiltä käsin töitä jo nyt mikä näkyy siinä, ettei liikennettä niin paljon ole. Mutta tämä on vaikea arvioida ja vasta ehkä huomenna todellisuus meille kaikille näyttäytyy, Pohjonen kommentoi keskiviikkona päivällä.

Suurin paine tieliikenteessä suuntautuu torstaina maanteille pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta poispäin, Pohjonen arvioi.

Menoliikenteen ruuhkaisimmiksi paikoiksi Traffic Management Finland ennakoi valtatietä 9 Tampereen ja Oriveden välillä, valtatietä 5 Heinolan Lusin ja Mikkelin välillä sekä valtatietä 4 Helsingin ja Heinolan Lusin välillä. Paluuliikenteessä nopeuden alenemia ja jonoutumisia odotetaan valtatielle 4 Jyväskylän ja Helsingin välillä, valtatielle 5 Mikkelin ja Heinolan Lusin välille sekä valtatielle 9 Oriveden ja Tampereen välille.

Juhannusliikennettä mahdollisesti hidastavia tietöitä taas sijaitsee pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä useiden pääteiden varsilla.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Reaaliaikaisena tietoa tietöistä ja muista tieliikenteen häiriöistä voi seurata Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelussa. (siirryt toiseen palveluun)

VR:n junissa vielä keskiviikkona vapaita paikkoja, Onnibusit liki loppuunmyytyjä

Myös raide- ja linja-autoliikenteessä kiireisimmät juhannusliikenteen päivät ovat torstai ja sunnuntai.

Menoliikenteen suosituimmat reitit olivat keskiviikkona VR:n mukaan välit Helsinki–Tampere, Helsinki–Turku ja Helsinki–Jyväskylä. Sunnuntain paluuliikenteen suosituimmat välit junaliikenteessä taas ovat Tampere–Helsinki, Joensuu–Helsinki ja Turku–Helsinki.

Juhannusviikonlopun kaikissa junissa oli vielä keskiviikkona päivällä VR:n mukaan tilaa. Torstaina Helsingistä lähtevien junien täyttöaste oli tällöin keskimäärin 40 prosenttia.

– Joitakin ruuhkajunia tulee juhannuksen aikana olemaan liikenteessä, mutta ei samalla tavalla kuin aiempina juhannuksina, VR:n viestintäpäällikkö Taina Kuitunen kertoo sähköpostitse.

Ruuhkaisimpien junien liiallista täyttymistä pyritään Kuitusen mukaan välttämään. Esimerkiksi lippuja ei 15.6. alkaen ole myyty junissa, ja ravintolavaunuissa yhtä aikaa asioivien määrä on rajattu puoleen normaalista.

VR pienensi koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi junakapasiteettiaan. Juhannuksena kuitenkin ajetaan jo täydellä kalustolla, VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen kommentoi aikaisemmin tällä viikolla STT:lle.

Linja-autoyhtiö Onnibus ajaa tällä hetkellä noin neljäsosan tavanomaisesta vuoromäärästään. Juhannusliikenteen vuorot olivat keskiviikkona yhtiön toimitusjohtaja Lauri Helken mukaan liki loppuunmyytyjä.

Juhannuksen menoliikenteen paikkamäärä Onnibuseissa on noin 8 000, paluuliikenteessä saman verran. Osan kapasiteetista täyttävät ihmisten itselleen ostamat tyhjät vieruspaikat, Helke sanoo.

Voit keskustella aiheesta 19.6. kello 23:een asti.