Essotessa on purettu osin synnytysosaston rajoituksia – korona-aikana synnytykset ovat sujuneet hyvin

Jatkossa toinen vanhempi tai tukihenkilö saa olla mukana koko synnytyksen ajan.

synnytys
Nyfödda Ronja ligger på skötbordet. Hon har ögonen fast. Mervis har blåa engångshandskar på händerna. Hon pysslar om Ronja.
Mikkelin keskussairaalassa on ollut keväällä 50-60 synnytystä kuukaudessa. Kuvituskuva.Yle/ Lone Widestam

Koronavirukseen liittyviä rajoituksia on purettu osittain Essoten synnytys- ja lastenyksikön osalta. Jatkossa toinen vanhempi tai tukihenkilö pääsee paremmin mukaan syntyvän lapsen alkutaipaleelle Mikkelin keskussairaalassa.

– Koko korona-ajan synnytykset ovat sujuneet hyvin ja hyvässä yhteistyössä vanhempien kanssa. Joillekkin on tosin voinut aiheutua mielipahaa rajoituksista, sanoo synnytysyksikön osastonhoitaja Päivi Yrjönen Essotesta. Korona-aikana ei ole käynyt synnyttämässä yhtään positiivisen testituloksen saanutta äitiä, mutta tähänkin tilanteeseen on osastolla varauduttu.

Keväällä synnytyksiä on Mikkelin keskussairaalassa ollut 50-60 kuukaudessa. Kesä- ja heinäkuu näyttävät hieman normaalia vilkkaammilta, mutta syksy taas hieman hiljaisemmalta. Oman lisänsä synnytysosastolle tuovat vierailevat synnyttäjät, joita joka kesä on muutamia.

Rajoitusten purkamisen jälkeen synnytyksessä mukava olevan täytyy olla terve ja oireeton vanhempi tai tukihenkilö. Mukana saa jatkossa olla koko synnytyksen ajan, myös synnytyksen käynnistyessä. Mukana voi olla myös sektiossa, jos äiti ei ole koronapositiivinen.

Myös perhehuoneeseen pääsee osastohoidon ajan. Essotesta kuitenkin suositellaan, että isä tai tukihenkilö pysyy osastolla koko hoitojakson ajan. Perheet hoidetaan edelleen perhehuoneissa.

Rajoituksia puretaan myös sen suhteen, että äidin mukana voi olla äitiysvastaanotolla ja kätilöiden vastaanotoilla.

Vierailukielto on kuitenkin edelleen voimassa koko Mikkelin keskussairaalassa ja se koskee myös sisaruksia ja isovanhempia.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus