1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peltoviljely

Pohjoispohjalaista varhaisperunaa saadaan juhannuksen tienoilla

Viljelijät odottavat sateita: kuivuus alkaa jo näkyä kevätviljoissa.

peltoviljely
Vastanostettua varhaisperunaa
ProAgria arvioi, että pohjoispohjalaista varhaisperunaa saadaan joko tällä tai ensi viikolla.Kalle Mäkelä / Yle

Ensimmäisiä pohjoispohjalaisia varhaisperunoita saadaan ruokapöytään ehkä jo juhannukseksi, mutta viimeistään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kuivuus ei ole vaikuttanut satoon.

– Perunapenkit on tehty varhaisessa vaiheessa, ja mullassa on vielä kosteutta. Lisäksi penkkejä on kasteltu monilla tiloilla. Viljelijät pyrkivät pitämään huolta siitä, että varhaisperunaa saadaan, ProAgrian Oulun palvelupäällikkö Juha Sohlo kertoo.

Varhaisperunaa tuotetaan Pohjois-Pohjanmaalla pääasiassa Oulun seudulla ja rannikolla.

Viljan kasvua kuivuus sen sijaan alkaa jo haitata. Sohlon mukaan kevätviljojen osalta kasvu lähti maakunnassa hyvin vauhtiin, mutta nyt niissä alkaa jo olla merkkejä kuivuudesta. Erityisen hankala tilanne on karkeilla hiekkamailla.

Säilörehun satotilanne näyttää nyt hieman paremmalta kuin vielä pari viikkoa sitten. Lämmin sää on kuivattanut pellot myös Koillismaalla, ja toiveet kahdesta sadosta ovat lisääntyneet. Nurmi on kuitenkiin kärsinyt koko maakunnassa pahoista talvituhoista, joten voi olla, että kesän ensimmäinen sato jää pahimmassa tapauksessa alle puoleen normaalista.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi