Hyppää sisältöön

Kootut vinkit juhannukseen: sää on aurinkoinen, ratatyöt vaikuttavat junavuoroihin ja kaupat avoinna vaihtelevasti

Keskikesän karnevaalia viettäessä tästä jutusta voit tarkistaa, milloin kaupat ovat auki ja miten ympäri Suomea pääsee liikkumaan.

Kukkaseppele on perinteinen juhannuksen pääkoriste. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Kuten joka vuosi, juhannus vaikuttaa erilaisten palveluiden aukioloaikoihin. Myös joukkoliikenteen toiminnassa on poikkeuksia valon juhlapäivinä.

Kaupat avoinna vaihtelevasti, Alko perjantaina

Aukioloaikojen vapauduttua kauppiaat ovat saaneet itse määritellä, miten juhlapyhinä pysytään auki. Tilanne siis vaihtelee: kiireisillä mökkipaikkakunnilla ruokaostoksille saattaa päästä hyvin juhannuspäivänäkin. Jos kauppa on auki juhannuspäivänä, suurimmalla osalla aukioloaika on sama kuin sunnuntaisin.

Lähimpien ruokakauppojesi tarkat aukioloajat näet näistä linkeistä:

Kesko (siirryt toiseen palveluun)

S-ryhmä (siirryt toiseen palveluun)

Lidl (siirryt toiseen palveluun)

Juhannusjuomia pääsee hakemaan Alkosta perjantaina kello 9–12, mutta lauantaina ovet ovat kiinni.

Sää on aurinkoinen ja lämmin

Juhannusta päästään juhlimaan aurinkoisessa ja lämpimässä säässä, vaikka eilen torstaina esiintyikin voimakkaita ukkoskuuroja.

Ratatyöt muuttavat kaukojunavuoroja, paluuliikenne vilkkainta sunnuntaina

Ratatyöt aiheuttavat lukuisiin kaukojunavuoroihin muutoksia. Monen kaupungin välillä liikennettä korvataan busseilla. VR:n sivuilla on tiedote (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan erityisesti juhannuksen poikkeusliikenteestä. Tarkat tiedot junia korvaavista busseista löytyvät kootusti täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Traffic Management Finlandista ennakoidaan paluuliikenteen alkavan sunnuntaina aamupäivästä, jatkuen Etelä-Suomessa aina kello 20–22 saakka. Torstaina menoliikenne sujui rauhallisesti.

Helsingissä HSL viettää jussia vähennetyin vuoroin. Periaatteessa juhannusaattona perjantaina liikennöidään normilauantain vuoroilla ja juhannuspäivänä lauantaina normisunnuntain vuoroilla. Keväällä alkaneet supistukset ovat edelleen voimassa, eli pidennettyä viikonloppuliikennöintiä ei ole. Kaikki yksityiskohtaiset poikkeukset löytyvät HSL:n juhannustiedotteesta. (siirryt toiseen palveluun)

Saako polttaa kokkoja?

Uudellamaalla kokkojen polttaminen on vielä epävarmaa, sillä alkuviikosta voimassa oli metsäpalovaroitus. Uudenmaan pelastuslaitokset muistuttivat keskiviikkona, että metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä.

Juhannusta voi kuitenkin viettää monilla eri tavoilla Helsingissä, vaikka kokkoja ei pääsisikään ihastelemaan. Helsinki Marketingin matkailuneuvoja Soili Reinikainen antaa audiolla vinkkejä juhannuksen viettoon pääkaupungissa.

Luonnossa liikkumisessa kannattaa ottaa huomioon linnut

Hienot kelit rohkaisevat liikkumaan luonnossa, niin metsissä kuin vesilläkin. On hyvä ottaa huomioon, että linnuilla on nyt käynnissä pesimäkausi.

Lintujen pesinnän häiritseminen tai pesien vahingoittaminen on kielletty luonnonsuojelulailla, joten venettä kaartelevat ärtyneet siipiveikot ovat hyvä syy ottaa etäisyyttä esimerkiksi luodoista, joilla ne untuvikkojaan usein kasvattavat.

Lue seuraavaksi:

Mikä on paras paikka koiralle autossa? Entä miten kissan kuljetuskopan lämpötilaa lasketaan? Näin lemmikki pärjää juhannusreissun helteessä

Helle ja koronakevään kotiaresti voivat tehdä juhannuksesta poikkeuksellisen – kaikki hukkumisennätyksen vaaratekijät ilmassa