Toivakassa asennettiin aurinkopaneelit jätevedenpuhdistamon ja koulukeskuksen katoille: "Ne tuottavat nyt äärettömän hyvin"

Toivakan kunnan tekninen johtaja näkee, että aurinkopaneelit voisivat olla järkevä ratkaisu laajemminkin niissä kunnan kiinteistöissä, joissa tarvitaan kesällä virtaa viilennykseen.

Toivakka
Aurinkopaneeleita.
Aurinkopaneeliurakan lopputarkastus suoritetiin Toivakassa keskiviikkona 17. kesäkuuta. Kuvituskuva. Lauri Rautavuori / Yle

Toivakassa on otettu käyttöön jätevedenpuhdistamon ja koulukeskuksen katoille asennetut aurinkopaneelit.

Paneelit asennettiin paikoilleen touko-kesäkuussa.

Ne tuottavat nyt, paahteisen aurinkoisella säällä jopa sata prosenttia rakennusten sähköntarpeesta, kertoo Toivakan tekninen johtaja Jukka Paalanen.

– Tällä hetkellä paneelit tuottaa äärettömän hyvin. Ne on mitoitettu niin, ettei niistä sähköä laitettaisi myyntiin, vaan se tulee rakennusten omaan käyttöön. Koulukeskuksessa on kaukolämpö, mutta esimerkiksi ilmanvaihto kuluttaa todella paljon sähköä ja onhan siellä myös kesälläkin valaistusta ja ylläpitosähkön asioita, kuvailee Paalanen.

Paneelit ovat Toivakassa ensimmäiset kunnan kiinteistöjen käyttöön hankitut.

Vuositasolla paneelit voisivat Paalasen arvion mukaan tuottaa 10-15 prosenttia rakennusten kaikesta sähköntarpeesta.

– Pimeinä kuukausina paneeleista ei tuottoa niinkään tule, mutta varmaan jo maaliskuun lopusta niistä saa virtaa ihan hyvin.

Aurinkopaneeli-investoinnin arvo on ollut noin 60 000 euroa. Tukirahaa tähän on saatu 20 prosenttia.

Jätevedenpuhdistamon katolla aurinkopaneeleja on noin sadan neliön alalla ja koulukeskuksen katolla ehkä kolminkertainen määrä, kertoo Paalanen.

Tekninen johtaja näkee, että kunnan rakennuksiin, joissa on kesällä jäähdytys aurinkopaneelien asennus voisi olla laajemminkin järkevä ratkaisu. Tällaisia kiinteistöjä Toivakassa ovat esimerkiksi kirjasto ja kunnanvirasto.