Kokoomuksen valtuutetun puhe nosti äläkän Rovaniemellä – perussuomalainen näytti valtuustossa keskisormea

Moni valtuutettu pitää Petteri Pohjan (kok.) puhetta epäasiallisena ja loukkaavana. Kalervo Björkbacka (ps.) näytti puheen aikana keskisormea.

kuntapolitiikka
Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.
Kyseessä oli Rovaniemen kaupunginvaltuuston ensimmäinen sähköinen kokous.Eleni Paspatis / Yle

Kokoomuksen valtuutetun puhe on herättänyt runsaasti paheksuntaa rovaniemeläisten kuntapäättäjien keskuudessa.

Kaupunginvaltuutettu Petteri Pohja (kok.) käytti maanantaina puheessaan värikkäitä sanankäänteitä, kun hän maalaili Rovaniemen tulevaisuutta vuonna 2025, jolloin kaupungin talous olisi saatu kuntoon, ihmiset luottavat päätöksentekoon ja virkamieskoneisto on öljytty kitkattomaksi. Pohja veisteli, että tämä kaikki saavutettiin vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen kattavalla sopimuksella valtuustoryhmien kesken. Se, miten tähän hänen mielestään päästiin, oli osuus, joka ärsytti monia valtuutettuja.

– Ihan ensimmäiseksi molemmille kepun valtuutetuille kaavoitettiin rantatontit Rautiosaaresta ja luvattiin elinikäinen ja ympärivuotinen aurauspalvelu, tupailtoina talkoiltiin vintille valot ja purujakin kuivatettiin, Pohja heitti.

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Petteri Pohja (kok.).
Petteri Pohja (kok.) on Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen ja elinvoimalautakunnan puheenjohtaja.Tapio Nykänen

Perussuomalaisista hän sanoi seuraavasti:

– Persuille rakennettiin lapsuusmuistojen iso ja turvallinen tynnyri asuttavaksi ja sinne asetettiin pääsykielto naisille. Tämä aiheutti kyllä pienen notkahduksen koettuun myötähäpeään mutta nostatti mukavasti syntyvyyttä ja muutenkin ovat kaikki olleet oikein tyytyväisiä. Yksi valtuustoaloite persujen ajatushautomosta kuitenkin saatiin, esitys voittamattoman apinamiesarmeijan perustamisesta.

Lisäksi Pohja piikitteli demareita, vihreitä, vasemmistoliittolaisia ja lopulta myös omaa ryhmäänsä kokoomusta.

Pohjan puheen voit kuunnella ja katsoa kokonaan Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Valtuutetun puhe kuntalain vastainen?

Moni valtuutettu pitää puhetta epäasiallisena ja loukkaavana. Muut valtuustoryhmät kokoomusta lukuun ottamatta julkaisivat tiistai-iltana yhteisen tiedotteen asiaan liittyen.

– Emme voi hyväksyä käytettyä kieltä ja toisten tietoista loukkaamista, oli tyylilaji mikä hyvänsä. Puheen painoarvoa lisää se, että se on koko ryhmän kannanilmaisu. Lisäksi Pohja on valtuutettu, joka toimii myös elinvoimalautakunnan puheenjohtajana. Vaadimme kokoomusta selventämään, edustiko ryhmäpuheenne todella kokoomuksen arvoja ja mielipiteitä toisista valtuutetuista ja hyväksyykö kokoomus tällaisen kielenkäytön muista ihmisistä, ryhmänvetäjät kirjoittavat tiedotteessa.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet keskustan, sosialidemokraattien, vasemmistoliiton, perussuomalaisten, vihreiden, kristillisdemokraattien ja sinisen valtuustoryhmien puheenjohtajat. Heidän mielestään Pohjan puhe oli kuntalain 69. pykälän vastainen. Pykälässä muun muassa "luottamushenkilöiltä edellytetään, että he käyttäytyvät arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla." Ryhmien vetäjät huomauttavat myös, että valtuutetun puheen on keskityttävä käsiteltävään asiaan ja oltava asiallinen. Ryhmänvetäjien mielestä puhe keskittyi muiden valtuutettujen ja valtuustoryhmien loukkaamiseen.

Pohja pahoittelee

Pohja sanoo nyt pahoittelevansa sitä, että hänen puheensa on loukannut tai pahoittanut ihmisten mieliä.

– Puhe on kuitenkin pidetty ja se kohdistui koko valtuustoon ja tähän poliittiseen toimintaan. Puheessa ei sinänsä ole anteeksipyydettävää, mutta tarkoitus ei ollut loukata ketään, se on selvä, Pohja totea.

Kokoomuksen valtuustoryhmä pyytää anteeksi niiltä, jotka ovat pahoittaneet mielensä Petteri Pohjan puheesta.

– Aika ja paikka puheelle ei ollut sopiva, ryhmän puheenjohtaja Sanna Luoma (kok.) sanoo.

Luoman mukaan Pohja nauttii edelleen kokoomuksen valtuustoryhmän luottamusta.

Muut valtuustoryhmät ihmettelevät, miksi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto (kok.) ei puuttunut puoluetoverinsa puheeseen kokouksen aikana. Autto ei näe, että Pohja olisi puheellaan toiminut vastoin kuntalakia.

– Maanantaina oli Rovaniemen kaupunginvaltuuston historian ensimmäinen sähköinen kokous ja tässä haettiin rajoja sille, mikä on oikea tapa puhua tällaisissa kokouksissa. Pohjan puheen satiirinen tyylilaji oli epäonnistunut. Hän on pahoitellut aiheuttamaansa mielipahaa ja toivon, että asiassa voidaan kuvainnollisesti paiskata kättä, Autto vastaa nyt.

kansanedustaja Heikki Autto (kok.)
Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto (kok.).Perttu Ruokangas / Yle

Autto mukaan valtuustoryhmän vetäjien on keskusteltava siitä, miten sähköisissä kokouksissa on soveliasta puhua jatkossa.

– Päättäjien pitää päästä mahdollisimman pian itse asiaan ja kaupungin talouden parantamiseen ja elinvoiman turvaamisen.

Keskisormen näyttäminen kaduttaa

Maanantain Rovaniemen kaupunginvaltuustossa nähtiin myös toinen harvinainen episodi, nimittäin keskisormen näyttäminen. Valtuutettu Kalervo Björkbacka (ps.) näytti kansainvälistä käsimerkkiä, kun Pohja puhui perussuomalaisista.

Björkbacka sanoo nyt, että keskisormen näyttäminen kaduttaa.

Kalervo Björkbacka
Kalervo Björkbacka (ps.) on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen Rovaniemellä.Perttu Ruokangas / Yle

– Se ei kuulu valtuutetun toimintatapoihin eikä käytökseen. Se oli harkitsematon, mutta spontaani teko. Olen pyytänyt anteeksi käytöstäni Facebook-seinälläni. Kansainväliset käsimerkit eivät kuulu kokoukseen, Björkbacka toteaa.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa sähköisesti eli useimmat valtuutetut olivat koneiden ääressä eivätkä istuneet valtuustosalissa samassa tilanteessa kuten normaalisti.