Kaupunki sai 700 000 euron yllätyslaskun – poliisi selvittää, ylittikö edellinen kaupunginjohtaja toimivaltansa Kotkassa

Poliisi tutkii epäiltyä virka-aseman väärinkäyttämistä Kotkassa. Kaupunki teki keväällä tutkintapyynnön entisestä kaupunginjohtajastaan.

rikosilmoitukset
Kotkan kaupungintalo
Kotkan kaupunki teki keväällä tutkintapyynnön poliisille. Arkistokuvassa Kotkan kaupungintalo.Pyry Sarkiola / Yle

Osakekauppojen palkkiojupakan selvittäminen jatkuu Kotkassa.

Kaakkois-Suomen poliisi on tänään kirjannut rikosilmoituksen tapauksessa, joka liittyy Kymenlaakson Sähkön osakekauppojen välityspalkkioon.

Kotkan kaupunki sai tänä keväänä noin 700 000 euron laskun, joka koski vuonna 2017 tehtyjen osakekauppojen järjestelyihin käytettyjä asiantuntijapalveluita. Asiantuntijapalveluiden toimeksiantosopimuksen oli allekirjoittanut lokakuussa 2016 Kotkan silloinen kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.

Kotkan kaupunki ryhtyi selvittämään tapahtumia tänä keväänä laskun saatuaan. Kaupunginhallitus valtuutti nykyisen kaupunginjohtajan Esa Sirviön tekemään osakekauppojen toimeksiantosopimuksista tutkintapyynnön poliisille.

Poliisia pyydettiin tutkimaan, onko sopimuksen allekirjoittajan toimivalta riittänyt sopimuksen solmimiseen.

"Rikoksen mahdollisuutta ei voida sulkea pois"

Poliisi aloitti asiassa esiselvityksen, joka johti tänään rikosilmoituksen kirjaamiseen.

– Olemme pyytäneet kaupungilta lisätietoja ja kirjanneet rikosilmoituksen, koska rikoksen mahdollisuutta ei voida tässä vaiheessa sulkea pois, rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Christian Blomqvist Kaakkois-Suomen poliisista kertoo.

Tapauksessa on poliisin mukaan yksi epäilty, ja tapausta tutkitaan tässä vaiheessa epältynä virka-aseman väärinkäyttämisenä. Nimike voi muuttua tutkinnan edetessä.

Poliisi ei suoraan vahvista epäillyn henkilöllisyyttä, mutta toteaa tutkintapyynnön koskeneen entisen kaupunginjohtajan toimintaa.

Tapauksen selvittäminen on poliisin mukaan vielä alkutekijöissään. Se jatkuu asiakirja-aineistojen läpikäynnillä ja myöhemmin kuulusteluilla.

– Vie aikaa, että pääsemme kuulusteluihin, Blomqvist sanoo.

Asiaa selvitetään tässä vaiheessa siitä huolimatta, että välityspalkkiota vaatinyt yhtiö on ilmoittanut luopuvansa vaatimuksestaan.

– Se ei vaikuta siihen, että asia vaatii lisäselvityksiä.

Lue myös:

Kotka ei joudu maksamaan 700 000 euron yllätyslaskua – välityspalkkio johti tutkintapyyntöön ex-kaupunginjohtajasta

Kotka tekee tutkintapyynnön entisestä kaupunginjohtajastaan – kaupungille tuli 700 000 euron yllätyslasku