1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhannuskokko

Miten käy juhannuskokkojen Uudellamaalla? Alkuviikosta metsäpaloriski oli vielä liian suuri, mutta sateet muuttivat tilannetta

Uudenmaan pelastuslaitokset muistuttavat, että metsäpalovaroituksen aikana kaikenlainen avotulen teko on kielletty.

Tänä juhannuksena kokot eivät Uudellamaalla roihua. Kuva: Mostphotos

Uudenmaan pelastuslaitokset muistuttivat keskiviikkona juhannuskokon polttajia metsäpaloriskistä.

Ilmantieteen laitos oli vielä tuolloin asettanut Uudellemaalle metsäpalovaroituksen (siirryt toiseen palveluun), mistä syystä kaikenlainen avotulen teko on alueella kielletty.

Sateet ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta, ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei Uudellamaalle toistaiseksi ole asetettu metsäpalovaroitusta.

Pelastuslaitosten mukaan aavotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuja tulisijoja tai vastaavia laitteita, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Puolestaan kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien ja helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien tulensijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa avotuleksi. Yksi esimerkki tällaisesta on kertakäyttögrilli.

Osassa päin Suomea metsäpalovaroitus on vielä voimassa. Tuoreimman tilanteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Päivitetty 18.6.2020 klo 13.42: Ei enää metsäpalovaroitusta Uudellemaalle.