1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Ministeriöltä rahaa kalateiden rakentamiseen ja vaellusesteiden purkuun – jaossa on yhdeksän miljoonaa euroa

Tällä hallituskaudella vaelluskalakantojen elvytykseen on jaossa yli miljoona euroa edellistä kautta enemmän.

Isohaaran voimalaitoksen kupeeseen on rakennettu Kemijoen ainoat kalatiet. Kuva: Karoliina Marttala / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö on laittanut hakuun yhdeksän miljoonaa euroa vaelluskalakantojen elvytykseen (siirryt toiseen palveluun). Avustuksen osuus hankkeesta on enintään puolet.

Tukea myönnetään erityisesti kalateiden rakentamiseen, vesistörakentamisen poistamiseen tai muuttamiseen kalojen kululle sopivaksi sekä poikaskalojen alasvaelluksen mahdollistamiseen.

– Suurempien kalan kulkua edistävien hankkeiden lisäksi halutaan tukea esimerkiksi säännöstelypatojen ja käyttötarkoituksensa menettäneiden vesistörakenteiden poistamista tai muuttamista kalojen kululle soveltuvaksi, kertoo erityisasiantuntija Jouni Tammi maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Lisäksi tuetaan virtavesien kunnostusta. Se tarkoittaa uusien lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden rakentamista.

– Virtavesikunnostukset tukevat paitsi kalakantoja, myös alueiden elinvoimaa luomalla mahdollisuuksia paikallisten ja matkailijoiden virkistykseen ja kalastukseen, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Avustushakemus tehdään ELY-keskukselle

Tällä hallituskaudella tukea on jaossa reilu miljoona euroa edellistä kautta enemmän. Viime kaudella maa- ja metsätalousministeriö sijoitti vaelluskalakantoja elvyttäviin toimenpiteisiin yhteensä 7,85 miljoonaa euroa.

Avustusten jatkuva haku on voimassa vuoden 2021 loppuun tai kunnes avustuksiin varattu määräraha on käytetty. Tuki tulee käyttää vuoteen 2022 mennessä toteutettaviin hankkeisiin. Avustushakemus toimitetaan ELY-keskukselle, jonka toimialuetta hakemus pääasiassa koskee.