Intia ja Kiina vakuuttavat rauhantahtoa verisen rajakärhämän jälkeen, mutta syyttävät toisiaan

Ainakin 20 intialaissotilasta kuoli yhteenotossa Himalajalla maanantaina.

Himalaja
Sotilas seisoo kalliolla, etualalla piikkilankaa ja hiekkasäkkejä
Intialaissotilas seisoi vartiossa keskiviikkona Ladakhiin johtavan tien varressa Pohjois-Intiasssa.Farooq Khan / EPA

Intia ja Kiina vakuuttavat pyrkivänsä ratkaisemaan erimielisyydet rauhanomaisin keinoin. Kiinan mukaan maiden ulkoministerit ovat keskustelleet maanantain verisestä rajakahakasta ja sopineet jännitteiden lieventämisestä.

Ainakin 20 intialaissotilaan kerrotaan kuolleen rajussa tappelussa, jossa käytettiin intialaisten viranomaisten mukaan aseina muun muassa kiviä ja naulanuijia. Yhteenotto tapahtui syrjäisessä Galwaninlaaksossa Ladakhin alueella.

Kiina kertoi keskiviikkona vaatineensa Intiaa pitämään sotilaansa kurissa ja rankaisemaan syyllisiä. Maat syyttelevätkin julkisesti toisiaan. Kiinan mukaan yhteenotto oli intialaissotilaiden syytä.

– He toimivat laittomasti, provosoivat ja hyökkäsivät kiinalaisia kohti, mistä seurasi vakavaa fyysinen konflikti, Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi keskiviikkona.

– Me emme provosoi ketään. Ei ole epäilystäkään, etteikö Intia tahtoisi rauhaa. Mutta jos meitä provosoidaan, vastaamme sopivassa mitassa, sanoi Intian pääministeri Narendra Modi valtakunnallisessa televisiolähetyksessä.

Intialaisviestimissä on kerrottu myös kymmenien kiinalaissotilaiden loukkaantuneiden tai kuolleen. Kiinan ulkoministeriön mukaan sillä ei ole tällaisia tietoja.

Kartta Intian ja Kiinan rajalta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP