1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Mikä on paras paikka koiralle autossa? Entä miten kissan kuljetuskopan lämpötilaa lasketaan? Näin lemmikki pärjää juhannusreissun helteessä

Tuulettomassa tilassa jo parinkymmenen asteen lämpötilat voivat aiheuttaa lemmikille tukalat oltavat. Markkinoilta löytyy nykyisin lukuisia tuotteita lemmikkien viilentämiseen.

Miten lemmikkiä viilennetään kuumilla automatkoilla?
Miten lemmikkiä viilennetään kuumilla automatkoilla?

Juhannusviikonlopuksi on povattu hellelukemia läpi maan. Moni pakkaa parhaillaan autoaan ja kääntää keulan kohti kesämökkiä. Autoissa matkustaville lemmikeille hellekelit voivat tietää tuskaista matkantekoa.

Kokosimme alle vinkkejä, miten voit helpottaa eläinystävien juhannuksen viettoa hellekeleissä.

Mieti, mihin sijoitat lemmikin autossa

Koira matkustaa usein auto takatilassa, jonne ilmastointi ei yleensä puhalla samalla teholla kuin auton muihin osiin. Jos aurinko vielä porottaa takalasista sisään, voi lämpötila takatilassa nousta paljon muuta autoa korkeammaksi.

– Jos kysymyksessä on tuuleton alue, jo parinkymmenen asteen lämpötila voi nostaa nopeasti lemmikin ruumiinlämpöä, sanoo teho-osaston eläinlääkäri ja klinikan johtaja Tiina Wright Espoon eläinsairaalasta.

On hyvä miettiä, voisiko lemmikki matkustaa helteen aikana vaikka kuskin viereisen penkin jalkatilassa.

Suuntaa ilmastointi oikein ja viilennä auto ennen matkaa

Vaikka lemmikki on hyvä sijoittaa ilmastoinnin läheisyyteen, suoralle vedolle sitä ei kuitenkaan saisi altistaa.

Lemmikki voi vilustua siinä missä ihminenkin. Erityisen herkkiä vedolle ovat pienemmät eläinystävät kuten marsut, hamsterit ja kanit. Myöskään koiria ja kissoja ei pitäisi altistaa pitkiä aikoja suoraan kovalla puhaltavalle ilmastoinnille.

Pitkään auringossa seissyt auto olisi myös hyvä viilentää jo ennen lemmikin viemistä autoon.

– Uutuutena lemmikkieläin markkinoille on viime vuosina tullut foliopeitteitä, joilla voi suojata auton ikkunoita ja estää siten auton lämpenemistä sen ollessa parkissa. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä mahdollista koiran jättämistä pysäköityyn autoon, toteaa category specialist Pihla Isosaari Peten Koiratarvikkeesta.

Lämpötila kuljetuskopan sisällä voi nousta nopeasti, jos ilma ei pääse kiertämään. Kuva: Liisa Kallio / Yle

Vesipulloja ja kylmäkalleja kuljetuskoppaan

Etenkin kissat matkustavat usein kuljetuskopassa, jossa lämpö nousee helposti. Lämpöhalvaus on kissoilla harvinainen, mutta se voi iskeä hyvin nopeasti.

Kopan pohjalta olisi hyvä poistaa paksut pehmusteet ja sijoittaa esimerkiksi kylmäkalleja peitteen alle tai kopan ulkopuolelle viilentämään pohjaa. Jäisiä kylmäkalleja ei kuitenkaan tule sijoittaa suoraan vasten eläintä. Sen sijaan kopan sisään voi matkan aikana vaihtaa kylmää vettä sisältäviä vesipulloja.

Lisäksi kuljetuslaatikoihin on olemassa erilaisia tuulettimia, joilla ilma saadaan matkan aikana kiertämään.

Lemmikin kuljetuskopan voi helteillä varustaa esimerkiksi viilentävällä alustalla ja ilmaa kierrättävällä tuulettimella. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Myynnissä on myös jo pitkään ollut muun muassa erilaisia takkeja, liivejä ja huiveja, joilla eläimen ruumiinlämpöä voidaan laskea.

– Tuotteiden ominaisuudet ovat myös kehittyneet. Lemmikeille on muun muassa tullut ihmisten vaatehyllyiltä tuttuja uv-suojapaitoja, jotka suojaavat esimerkiksi karvattomia rotuja auringon säteilyltä, kertoo Group Category Manager Milla Alenius Mustista ja Mirristä.

Moni lemmikin omistaja etsii nykyään tuotteita, jotka olisivat mahdollisimman käyttövalmiita. Esimerkiksi suosittuja viilennysalustoja ei tarvitse nykyään kastella tai pakastaa ennen matkaa, vaan ne toimivat sellaisenaan.

Kotikonstein myös lemmikin kasteleminen ennen matkaa tai märkä pyyhe ympärillä voivat helpottaa karvaturrin oloa automatkalla. Kuivuessaan pyyhe voi kuitenkin myös olla enemmän lämmittävä kuin viilentävä.

Kuumalla asfaltilla koiran tassut voi myös suojata tossuilla ja suojavoiteilla.

Tarjoa mahdollisuuksia viilentyä automatkan aikana ja sen jälkeen

Erilaisista viilennystuotteista on apua, mutta lemmikille tulisi tarjota myös tilaisuus vilvoitteluun tauottamalla matkaa sekä tarjoamalla riittävästi vettä juotavaksi.

Jos mökin piha on hyvin paahteinen, kannattaa lemmikille rakentaa itse varjo- ja kastautumispaikkoja.

– Viime kesänä koirille suunnattujen uima-altaiden myynti kasvoi lähes räjähdysmäisesti. Ne on hieman kestävämpiä kuin lasten puhallettavat uima-altaat, mutta helppoja ottaa esimerkiksi matkalle mukaan, sanoo Isosaari.

Tänä kesänä markkinoille on tulossa myös viilennykseen tarkoitettua koirille suunnattua jäätelöä.

Kuvan koiranpentu ei liity pentutehtailuun, mutta on söpö. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tarkkaile lemmikin käyttäytymistä

Sekä koira että kissa alkaa yleensä läähättää, kun olo alkaa käydä tukalaksi. Myös limakalvot kuivuvat ja alkavat punertaa, mikäli lämpötila jatkaa nousua.

– Kun aletaan lähennellä lämpöhalvausta, niin eläin käy yleensä voimattomaksi ja sydän hakkaa kovaa. Voi myös tulla epileptisen kohtauksen oloisia neurologisia oireita, kuten tärinää, sanoo eläinlääkäri Tiina Wright.

Tällöin eläin pitää saada viilennettyä mahdollisimman hyvin, mutta ei liian nopeasti. Esimerkiksi jääpusseja ei saa laittaa koiran päälle, koska ne voivat aiheuttaa ääreisverenkierron supistumisen.

– Märät pyyhkeet ovat yleensä paras keino, ja ne on hyvä asetella sinne, missä karvapeite on ohuempaa eli esimerkiksi vatsan seudulle, sanoo Wright.

Lemmikkiä kannattaa pitää silmällä myös juhannuksen juhlinnassa muutenkin. Varkain grillistä napattu herkku voi nimittäin aiheuttaa eläinlääkärireissun.

– Grillivartaat ja maissintähkät ovat niitä klassisimpia asioita, joita sitten päivystyksissä leikataan pois grillijuhlien jälkeen. Myös erilaiset pienet luut voivat aiheuttaa ongelmia, jos ne eivät menekään vatsasta eteenpäin, muistuttaa Wright.

Juttua varten on haastateltu klinikan johtaja Tiina Wright Espoon eläinsairaalasta, category specialist Pihla Isosaari Peten Koiratarvikkeesta, Group Category Manager Milla Alenius Mustista ja Mirristä ja tuotepäällikkö Leena Borgström Faunattaresta.

Voit keskustella aiheesta 19.6. kello 23:een saakka.