1. yle.fi
  2. Uutiset

JSN: Ylelle vapauttava päätös sukunimen julkaisemisesta rikosuutisessa

JSN toteaa, että Ylellä oli perusteet antaa haastateltavan puhua kokemuksistaan omalla nimellään ja kasvoillaan.

Julkisen sanan neuvosto
Yleisradio, Radiotalo, Pasilan linkkitorni, lähetyskeskus
Derrick Frilund / Yle

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Ylelle vapauttavan päätöksen asiassa, joka koski sukunimen julkaisua rikosuutisessa.

Yle julkaisi tammikuussa 2020 nettijutun, jossa vaarinsa hyväksikäyttämäksi joutunut haastateltava kertoi nimellään ja kasvoillaan kokemuksistaan.

Jutussa mainittiin uhrin ja rikoksentekijän sukulaisuussuhde, mutta ei kerrottu rikoksentekijästä tarkkoja tunnistetietoja. Kantelijan mukaan hänen sukunsa joutui jutun vuoksi kärsimään, koska jutussa mainittiin uhrin harvinainen sukunimi, joka myös kantelijalla on.

Kantelijan yhteydenoton jälkeen Yle täydensi juttuunsa tiedon, että rikoksentekijällä on eri sukunimi kuin uhrilla.

Lue aiheesta lisää: Pieni hetki vaarin makuuhuoneessa muutti Marleenan, 20, elämän – nyt hän uskaltaa puhua hyväksikäytöstä ja kannustaa muitakin puhumaan

JSN toteaa, että Ylellä oli perusteet antaa haastateltavan puhua kokemuksistaan omalla nimellään ja kasvoillaan, vaikka samalla harvinainen sukunimi tuli liitetyksi kielteiseen aiheeseen.

JSN:n mukaan sukulaisuussuhteissa tehdyt seksuaalirikokset on yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, jota on tärkeää voida käsitellä mediassa uhrin näkökulmasta.

Rikokseen liittymättömien sukulaisten tuleminen yhdistetyksi aiheeseen sukunimensä perusteella ei neuvoston mukaan saa muodostua esteeksi aiheen käsittelemiselle.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Lue aiheesta lisää:

JSN: Ilmajoki-lehden irtisanoutuneen päätoimittajan julkaisema uutinen oli poikkeuksellisen merkittävä

Lue seuraavaksi