1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Sinilevää on jo muutamalla Hämeenlinnan uimarannalla – määrät ovat vielä vähäisiä

Jos tilanne uimarannalla muuttuu, niin siitä tiedotetaan uimareille mahdollisimman pian.

Hämeenlinnan Aulangonjärvessä ei ole vielä sinilevää. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Hämeenlinnan uimarannoilla on havaittu sinilevää. Terveystarkastaja Päivi Lindén kertoo Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa, että vähäisiä määriä sinilevää on Kankaistenjärven, Matkolammin ja Ormajärven Untulan uimavesissä.

– Yleisten uimarantojen ensimmäiset näytteet otettiin Hämeenlinnassa ja Hattulassa jo kaksi viikkoa sitten. Pieniltä yleisiltä uimarannoilta näytteet otetiin tällä viikolla.

Hämeenlinnassa ja Hattulassa viranomaisvalvonnassa on yhteensä 24 uimarannan veden laatu.

– Valvottavista uimarannoista yleisiä uimarantoja on kahdeksan, joista yksi sijaitsee Hattulassa ja seitsemän Hämeenlinnassa. Yleisten uimarantojen uimaveden laatutiedot toimitetaan Euroopan komissiolle.

Uimakaudella 2020 valvontaan kuuluvat uimarannat

Hämeenlinnassa viranomaisten valvonnassa ovat seuraavat yleiset uimarannat: Ahvenisto, Alajärvi Tervaniemi, Aulangonjärvi Kihtersuo, Hauhonselkä Pappilanaro, Ormajärvi Sankolan ranta, Pannujärvi ja Vanajavesi uimahallin ranta.

Lisäksi valvotaan myös Hämeenlinnan pienten, mutta yleisten uimarantojen uimavesiä: Aulangonjärvi ulkoilumaja, Kahtoilampi, Kankaistenjärvi, Katumajärvi Idänpää ja OTK:n ranta, Matkolammi, Ormajärvi Untulan ranta, Suolijärvi Kirkkoranta, Teuronjärvi, Vanajaveden Lepaanrannan ulkoilumaja ja Sairion ranta sekä Äimäjärvi urheilukentän ranta.

Hattulassa viranomaiset käyvät säännöllisesti Vanajaveden rannalla sijaitsevalla Herniäisten yleisellä uimarannalla. Hattulan pieniä ja valvottuja uimarantoja ovat puolestaan Armijärvi Nihattulan ranta, Lehijärvi Kalkkonen sekä Vanajavesi Eerolan ja Pappilannimen rannat.

– Uimarannalla tiedotetaan, jos uimaveden laatu muuttuu niin, että siitä voi olla haittaa uimarin terveydelle, muistuttaa terveystarkastaja Päivi Lindén.

Leväseurannan kohteissa ei ole sinilevää

Hämeen ely-keskuksen ylläpitämän Järviwikin mukaan sinilevää ei ole havaittu leväseurannassa mukana olevilla kantahämäläisjärvillä.

Valtakunnallisessa leväseurannassa ovat mukana Loppijärvi, Lammin Pääjärvi, Hämeenlinnan Alajärvi, Tammelan Pyhäjärvi sekä Hattulassa Vanajavesi. Jokaisessa kohteessa on yksi näytteidenottopaikka, joiden havainnot kerää Hämeen ely-keskus.

Tänä kesänä sinilevähavaintoja keräävät myös Suomen rotarit. Kanta-Hämeessä rotarien seurannassa on Lopen Sakara, mutta sielläkään ei ole havaittu kuluvalla viikolla sinilevää.

Sinilevätilannetta voi seurata edellisten kesien tapaan netissä Järviwiki-sivulta (siirryt toiseen palveluun).