Jyväskylä Sinfonia: Koronarajoitukset lyhentävät konsertteja ja muuttavat ohjelmistoa vielä syksylläkin

Koronakevät pisti Jyväskylä Sinfonian pillit pussiin, eikä normaalitahtiin päästä soittamaan syyskaudellakaan.

sinfoniaorkesterit
Knifonium-syntetisaattori sulautuu helposti sinfoaniaorkesterin joukkoon.
Sinfoniaorkesteri saa vielä odottaa paluuta tämänkaltaiseen arkeen. (Kuvituskuva vuodelta 2015.)Arvo Vuorela / Yle

Koronaepidemia keskeytti Jyväskylän sinfoniaorkesterin kevätkauden, ja syksyäkin suunnitellaan vielä poikkeusoloihin varautuen.

Jyväskylä Sinfonia ei myy suosittuja kausikorttejaan lainkaan syyskaudelle ja ohjelmistoakin on muokattu mahdollisiin poikkeusoloihin sopivaksi.

Tiedossa on muun muassa kaavailtua enemmän kotimaisia solisteja ja muita vierailijoita. Ulkomaisten solistien vierailuja on ollut hankala vahvistaa, kun vielä ei tiedetä, millaiset matkustusrajoitukset syksyllä ovat voimassa.

Myös konserttien toteutus poikkeaa totutusta, kertoo Sinfonian viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola.

– Meillä on todennäköisesti hyvin paljon pienempi katsomo näiden turvavälirajoitusten takia, ja se vaikuttaa asiakasmääriin. Konsertteja on tulossa syksyllä mahdollisesti lyhyempinä ja kaksi yhden illan aikana, Hakola kertoo orkesterin syyssuunnitelmista.

Nykyiset turvavälivaatimukset merkitsevät sitä, että sinfoniakonserttiin Jyväskylän teatteritaloon mahtuisi noin kolmannes yleisön enimmäismäärästä. Tämänkään takia kausikorttien myyminen ei ole mahdollista syyskaudella.

Jos turvavälivaatimukset pysyvät ennallaan, koko sinfoniaorkesteri ei voi olla yhtä aikaa esiintymislavalla ja kuoro-osuuksiakin on hankala toteuttaa. Myös tämä rajoittaa Hakolan mukaan ohjelmistovalintoja.

Jenni Hakola sanoo, että Jyväskylä Sinfonia julkistaa syyskauden ohjelmistonsa ja sen toteutustavat elokuussa. Tuolloin tiedetään enemmän myös siitä, asettaako koronaepidemia toiminnalle vielä rajoituksia - ja jos asettaa, millaisia nuo rajoitukset ovat.