Lähes puolet tuoreesta kalasta oli jo myytäessä huonolaatuista, selvisi pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan näytteistä

Vain noin puolet myymälöistä otetuista näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

kalat
Kirjolohifileitä kalatiskissä.
Yli kolmannes sekä pakatuista että pakkaamattomista kalanäytteistä ylitti näytteenottohetkellä lakisääteisen lämpötilarajan. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudenmaan kunnissa toteutettiin viime vuonna selvitys (siirryt toiseen palveluun), jossa tutkittiin yhteensä 135 kalanäytettä. Näytteistä kuusi oli laitoksista ja loput myymälöistä. Myymälöiden näytteistä 54 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, viidennes välttäviä ja 26 prosenttia huonoja.

Yli kolmannes sekä pakatuista että pakkaamattomista kalanäytteistä ylitti näytteenottohetkellä lakisääteisen lämpötilarajan +2 °C tai +3 °C.

Lämpötilapoikkeamat olivat kuitenkin pääasiassa vähäisiä. Näytteissä ei todettu aistinvaraisesti niin huonolaatuisia kaloja, että ne olisi hylätty aistittavien muutosten takia.

Selvityksessä ei tutkittu taudinaiheuttajabakteereita

Pilaajabakteerit eivät sinänsä ole ihmiselle haitallisia.

– Ei ole kuitenkaan asianmukaista, että kala on jo kuluttajalle myytäessä huonolaatuista. Kalan pitäisi säilyä käyttökelpoisena vielä käyttöajankohtaan asti jääkaapissa, sanoo vs. hygieenikkoeläinlääkäri Johanna Jaakkola Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Jaakkolan mielestä sushin suosion noustua myös sushiin käytettävän raa'an kalan laatuun olisi hyvä kiinnittää huomiota, niin pilaaja- kuin taudinaiheuttajabakteerien varalta.

Selvityksessä ei tutkittu varsinaisia taudinaiheuttajabakteereja, kuten kaloissa esiintyvää Listeria monocytogenes -bakteeria.

Näytteeksi otettujen kalojen keskimääräinen säilyvyysaika oli yli viikko eli 8,5 vuorokautta. Viljeltyjen kalojen, kuten lohien, näytteet olivat parempia kuin luonnosta pyydettyjen.

Samanlainen selvitys tehtiin vuonna 2010. Viime vuoden tuloksissa ei näkynyt lainkaan parannusta. Tuoreen kalan myyntiaikoja ei ole vuoden 2010 jälkeen lyhennetty, vaikka kalalle annettavat säilyvyysrajat ovat tulosten perusteella liian pitkiä.