Instagramista ja Facebookista poistettiin satoja tilejä – rasistisiin viharyhmiin linkittyvillä tileillä pohdittu menoa aseistautuneina BLM-protesteihin

Poistettuja tilejä on 900. Jo viime kuussa sosiaalisesta mediasta siivottiin lähes 200 tiliä.

vihapuhe
Columbian liittopiirin pormestari, M​uriel Bowser, maalautti Washingtonissa katuun isolla tekstin Black Lives Matter.
Washingtonissa lähellä Valkoista taloa olevaan katuun on maalattu teksti Black Lives Matter. Kuvituskuva.Carlos Vilas Delgado / EPA

Facebookista ja Instagramista on poistettu 900 valkoisten ylivaltaa ajaviin ryhmiin liittyvää käyttäjätiliä, kertoo uutistoimisto AP. Facebookin ilmoituksen mukaan poistetut tilit liittyvät kahteen yhdysvaltalaiseen äärioikeistolaiseen ryhmittymään, Proud Boysiin ja American Guardiin.

Kumpikin ryhmittymä on kielletty molemmissa sosiaalisen median palveluissa vihapuheen kieltävien sääntöjen rikkomisen vuoksi. Jo viime kuussa Facebook, joka omistaa myös Instagramin, ilmoitti poistaneensa noin 200 tiliä.

Poistetuilla tileillä on käyty esimerkiksi keskustelua saapumisesta rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustaviin Black lives matter -mielenosoituksiin aseistautuneina.

Facebook kertoo seuranneensa ryhmiin linkittyvää toimintaa jo jonkin aikaa, ja päätti toimia, kun tileillä ryhdyttiin keskustelemaan meneillään olevien mielenosoitusten hyödyntämisestä viharyhmien omiin tarkoituksiin.

Yhtiön mukaan poistetuilla tileillä ei ole havaittu tarkkoja suunnitelmia mielenosoittajiin kohdistettavasta väkivallasta. Facebook kuitenkin sanoo, että osa tileistä on kuulunut henkilöille, jotka ovat tapelleet Seattlessa Black lives matter -mielenosoittajien kanssa.

Facebook sanoo poistavansa jatkossakin tällaiset tilit.

Lue myös:

Rasismikeskustelu paljastaa somen parhaimmat ja pahimmat puolet – Instagramissa jaetaan solidaarisuutta, kun Twitterissä pilkataan vainajaa

Facebook poisti puolessa vuodessa yli kolme miljardia profiilia – silti taistelu valetilejä vastaan on toivotonta

Tekniikkajätit kitkevät ääriainesten materiaalia somesta – Yhdysvallat ei ole mukana

Trump hyökkäsi Facebookia ja Twitteriä vastaan – väittää somejättien työskentelevän yhteistyössä demokraattien kanssa

Facebook poisti vihapuhetta sisältäneitä profiileja

Lähteet: AP