1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulun uuden meriväylän turvalaitteiden asennus alkaa

Veneilijöitä kehotetaan kiertämään työyksiköt turvallisuussyistä mahdollisimman kaukaa.

Merimerkkien asennus alkaa Oulussa. Töiden aikana uudella meriväylällä liikkuu runsaasti työkalustoa. Kuvituskuva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulun uuden meriväylän kiinteitä merimerkkejä aletaan asentaa viimeistään maanantaina.

12,5 metrin kulkusyvyiselle väylälle tulee kahdeksan uutta merenkulun turvalaitetta. Niitä tarvitaan, jotta väylää voidaan käyttää ympärivuotisesti.

Asennustyöt alkavat urakan kriittisimmällä vaiheella eli paalutuksella. Väyläviraston projektipäällikkö Pasi Kivioja kertoo, että työssä käytettävä nosturilautta saapuu Ouluun perjantaina. Valmistelutöiden jälkeen se alkaa yksi kerrallaan viemään jättimäisiä, jopa 40-metrisiä ja 200 tonnia painavia perustuspaaluja merelle.

Perustuspaaluja tarvitaan, koska Oulun edusta on pehmeä ja sieltä on siksi vaikea löytää turvalaitteille kantavaa merenpohjaa.

Paalutus kestää viikon verran ja on vaativa urakka.

– Melkein neljän vuoden työt kulminoituvat tähän yhteen viikkoon, kun paalutustyö on käynnissä. Paalut ovat niin painavia ja pitkiä, että työ vaatii kalustolta paljon. Suomessa ei ole vastaavaa tehty tässä mittakaavassa ollenkaan ainakaan Väylävirastossa tai Liikennevirastossa eli tämä on ihan uutta, Kivioja sanoo.

Asennustöiden aikana väylällä liikkuu runsaasti työkalustoa. Ruoppaus-, poraus- ja nosturilautan lisäksi alueella liikkuu muun muassa hinaajia, proomuja ja henkilöstönkuljetusveneitä.

Vapaa-ajan veneilijöitä ja kalastusaluksia kehotetaan kiertämään työyksiköt turvallisuussyistä mahdollisimman kaukaa.

Merimerkit asennetaan avomerelle 35–60 kilometrin etäisyydelle Oulun satamasta. Asennusurakalle on annettu aikaa vuoden loppuun, mutta Kiviojan mukaan merkit saadaan pystytettyä näillä näkymin jo elokuun loppupuolella.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)