1. yle.fi
  2. Uutiset

Huono vasavuosi varjostaa poroelinkeinoa – Paliskuntain yhdistys: Poronhoitajilla on taloudellisesti raskaat ajat edessä

Vaikea talvi ja normaalia pienemmät teurastulot tuovat vaikeuksia poroelinkeinolle.

poronhoito
Miessi
Huono sienisato sekä varhainen ja runsasluminen talvi näkyvät nyt vasamäärissä.Xia Torikka / Yle

Porojen vasominen jäi tänä vuonna heikoksi suurimmassa osassa poronhoitoaluetta, arvioi Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

– Se johtuu siitä, että syksyllä ei ollut sieniä ja sitten tuli aika varhain lumipeitteinen talvi. Lisäksi porot eivät olleet oikein hyväkuntoisia rykimäaikaan, minkä vuoksi tiinehtivyys on ollut heikompaa kuin normaalisti.

Lopullinen niitti oli runsasluminen talvi, joka oli poroille raskas.

Luppo pelastanut luonnonlaitumilla olevat porot

Suomen suurimman paliskunnan Kemi-Sompion poroisäntä Mika Kavakka kertoo, että porot selvisivät talvesta pitkälti syömällä luppoa puista.

– Luppo on ollut pelastus poroille, jotka ovat olleet metsässä. Meidän paliskuntain alueella oli paikoin yli puolitoistametriä lunta, onneksi oli sentään kantokelejä välillä.

Kavakka on saanut viestiä myös poroja tarhoissa vasoittaneilta, että vasoja on syntynyt heikosti tänä keväänä.

– Uskon, että meillä nuo mettäporot, jotka ovat luonnonlaitumilla ympäri vuoden ei siitä varmaan paljoa poikkea. Huonolta vasavuodelta tämä näyttää kaikkinensa ja lopullisesti se nähdään, kun kerätään porot merkintään, toteaa Kavakka.

Taloudellisesti raskaat ajat

Anne Ollila on kuullut osan paliskunnista pohtivan, lähtevätkö vasanmerkintään ollenkaan tänä vuonna, kun poronvasoja on niin vähän.

– Poronhoitajilla on taloudellisesti raskaat ajat edessä. Talvi oli jo itsessään vaikea monelle, kun poroja jouduttiin ruokkimaan tavallista pitempään. Ja nyt näyttää, että teurastulot jäävät normaalia heikommaksi, kun ei ole myytävää, Ollila sanoo.

Ensimmäiset paliskunnat ovat aloittaneet vasamerkinnän juhannuksen tienoilla, suurin osa paliskunnista aloittaa vasamerkinnän kesä-heinäkuun vaihteessa.

Lue seuraavaksi